حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳ Sunday, 24 November , 2024 ساعت ×
زکات فطره
۰۶ آبان ۱۴۰۲ - ۸:۴۸
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام زکات - زکات فطره مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

زکات فطره

سوال: این که به فقیر اقل از یک صاع، از فطریه نمی شود داد، آیا می شود یک صاع و نیم یا دو صاع و نیم و یا یک صاع و ربع داد یا نه؟

جواب: احتیاط آن است که صاع تمام بدهند، یا یک صاع و یا دو صاع و یا سه ‎صاع. والله العالم.

 

سوال: اگر پول فطریه کنار گذاشته شود و به خرد کردن پول نیاز باشد، آیا می توانم به وسیله آن پول، پول خودم را خرد کنم، به جای آن، پول دیگری‎ بگذارم؟

جواب: بعد از جدا کردن فطره هر چند پول باشد، نمی توانید آن را عوض کنید ولو به خرد کردن پول نیاز داشته باشید. والله العالم.

 

سوال: در رساله در باب زکات فطره، مسأله 2019 فرموده‎ اید: انسان اگر به عیالش از مال حرام بدهد باید زکات فطره آنان را از مال حلال بدهد، به دنبال همین فتوا بین مردم صحبت است، کسی که خمس نمی‎دهد یعنی حساب سال ندارد، اول باید خمس آن مقدار را بدهد، تا یقین کند که از مال حلال داده است؟

جواب: در فرض سوال چنانچه بخواهد از عین مالی که به آن خمس تعلق گرفته زکات فطره بدهد، باید اول خمس آن مال را بدهد، ولی کسی که حساب سال ندارد، از مالی که به آن خمس تعلق نگرفته زکات فطره بدهد اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: زکات فطره رزمندگان اسلام و سربازان نظام جمهوری اسلامی که مخارج آن ها را دولت یا مردم می دهند، در ماه مبارک رمضان به عهده چه کسی است؟

جواب: هر کدام متمکن باشند بنابر احتیاط خودشان اداء کنند. والله العالم.

 

سوال: اگر انسان شب عید فطر مهمان داشته باشد، صبح بفهمد که عید بوده، آیا فطره آن ها بر او واجب است یا نه؟ در صورتی که موقع غروب آمده باشند، و همچنین اگر موقع غروب بیاید و چیزی نخورد، آیا باز هم فطره او بر صاحب خانه است؟

جواب: اگر قبل از غروب آمده ‎اند، باید فطره آن ها را بدهد اگر چه عید بودن را صبح فهمیده باشد و کسی که قبل از مغرب آنجا بوده، هرچند چیزی نخورد، احتیاط آن است که فطره او را نیز بدهد. والله العالم.

 

سوال: نوه ‎ام شب عید فطر، در خانه ‎ام بوده و افطار کرد، فطریه او بر عهده من بود. آیا پدر او هم باید فطریه او را بدهد یا نه؟

جواب: در فرض مذکور، فطره بر پدر او واجب نیست. والله العالم.

 

سوال: شب عید فطر قبل از غروب، فقیری در خانه ما را زد، ما هم مقداری نان و خرما جهت خوراکی به او دادیم، ولی وارد خانه نشد. آیا فطریه او برگردن ما می باشدیا نه؟

جواب: فطره فقیر مذکور بر صاحب خانه واجب نیست. والله العالم.

 

سوال: اگر در یک شهر، حوزه‎ ای طلاب فقیری داشته باشد که شهریه شان به قدر کافی نباشد، و در شهر عده ‎ای دیگر از عموم مردم فقیر باشند، کدام یک برای کمک از زکات فطره و صدقات و نذور مطلقه، استحقاق بیشتری دارند؟

جواب: نسبت به زکات فطره، مستحب است خویشان فقیر خود را بر دیگران مقدم بدارد و بعد همسایگان فقیر را و بعد اهل علم را، ولی اگر دیگران با تساوی در فقر و اضطرار از جهتی برتری داشته باشند مستحب است آن ها را مقدم بدارد، و نسبت به صدقات و نذور مطلقه فرقی نمی کند، مگر این که احتیاج بعضی بیشتر از بعض دیگر باشد، که در این صورت فرد محتاج اولویت دارد. والله العالم.

 

سوال: اگر جهت زکات فطره، گندم یا قیمت آن جدا شد، آیا می شود آن را عوض کرد بجای آن خرما یا برنج و غیره داد یا نه؟

جواب: تبدیل آن، بعد از جدا کردن جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: در یکی از روستا های میهن اسلامی‎مان مسجدی فاقد فرش است از طرفی نیازهای جنبی دیگری نیز برای این مسجد پیش می ‎آید از قبیل: خرید نفت، بخاری، پول برق، خرید پرده و خرید لامپ، آیا مردم این روستا می توانند زکات و زکات فطره برای خرید مایحتاج مسجد بپردازند یا خیر؟

جواب: خرید اشیاء مذکور در صورت حاجت داشتن مسجد به آن ها، از زکات مال مانعی ندارد ولی زکات فطره بنابر احتیاط واجب باید به فقیر داده شود. والله العالم.

 

سوال: با وجود فقیر در محل، آیا فطره را به کمیته امداد امام خمینی ره می توان تحویل داد؟

جواب: به احتیاط واجب مصرف زکات فطره، فقراء شیعه اثنا عشری هستند و دهنده فطره باید قطع به برائت ذمه پیدا کند. والله العالم.

 

سوال: زکات فطره را می توان برای حمام عمومی خرج کرد؟

جواب: به نظر حقیر احتیاط لازم این است که به فقراء شیعه اثنا عشری پرداخت شود. والله العالم.

 

سوال: دختری است نیازمند اما نماز نمی خواند، و حجاب درستی ندارد، آیا حضرتعالی مجاز می دانید مظالم عباد، صدقات و زکات فطره رمضان به او بدهند یا خیر؟

جواب: بنابر احتیاط واجب نمی توانند وجوه مذکوره را به او بدهند. والله العالم.

 

سوال: کسی که فطره عید فطر را می دهد، آیا مجزی است که از نانوایی های کشور، نان خریداری کند و به مستحقین بدهد یا نه؟

جواب: در فرض سوال، اگر به مقداری نان بدهد که آرد آن 3 کیلو باشد بعید نیست مانعی نداشته باشد. والله العالم.

 

سوال: بابت فطریه و صدقات مبلغی موجود است، آیا اجازه می ‎فرمایید مبلغ مذکور در مخارج مسجد منظور شود و صرف گردد؟

جواب: در فرض سوال فطریه و صدقات را نمی شود بنابر احتیاط واجب صرف مخارج مسجد کرد، بلی اگر فقیر غیرسید بگیرد و تملک کند و برای مخارج مسجد بدهد اشکالی ‎ندارد. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.