حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۲۵ مهر , ۱۴۰۳ Wednesday, 16 October , 2024 ساعت ×
قصد اقامت
۲۵ مهر ۱۴۰۲ - ۹:۵۶
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام نماز مسافر - قصد اقامت مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

قصد اقامت

سوال: آیا خارج شدن از حد ترخص مُضر به قصد اقامت می باشد یا خیر؟

جواب: اگر از اول قصد داشته که در بین ده روز از محل اقامت خارج شود نمازش ‎قصر است. والله العالم.

 

سوال: پس از قصد اقامت ده روز و خواندن نماز چهار رکعتی تصمیم گرفتم فقط سه روز توقف نمایم. در همان حال متوجه شدم نمازی که خواندم (به خاطر عدم طهارت لباس) باطل بود، آیا در این سه روز نماز شکسته است یا تمام؟

جواب: در فرض سوال قصد اقامت محقق نشده، و سه روزی که بنا دارید بمانید نماز شکسته است. والله ‎العالم.

 

سوال: روحانی اعزامی از قم وارد روستایی شده و قصد اقامت ده روز کرده و بعد از خواندن یک نماز چهار رکعتی (یا بعد از 3 الی 4 روز)، آیا می تواند به روستاهای اطراف رفت و آمد کند؟ (روستاهای همسایه با روستای مرکزی حداقل 4 کیلومتر فاصله دارد که رفت و برگشت 8 کیلومتر می شود).

جواب: در مورد سوال، چنانچه از اول قصد رفتن به روستاهای اطراف را نداشته و بعد از خواندن یک نماز چهار رکعتی این قصد پیدا شده مضر به اقامت نیست و در همه آن ها نماز تمام است. بلی، در دفعه آخر اگر از روستاهای اطراف به قصد قم حرکت می‎کند، و از روستای محل اقامت عبور می کند، که آن روستا در مسیر او محسوب می شود از همان جا مسافر محسوب می شودو بین راه و روستای محل اقامت تا قم نمازش قصر است مگر این که بخواهد در آن روستای محل اقامت مدتی هر چند کمتر از ده روز بماند و بعد به قم سفر کند در این صورت نمازش در روستاهای اطراف و روستای محل اقامت تمام است. والله العالم.

 

سوال: اینجانب طلبه ‎ای هستم که همه ساله به یکی از روستاهای شهرستان خمین در ایام تبلیغی جهت تبلیغ دعوت می ‎شوم و روستای دیگری در مجاورت آن هست که از بیرون مرکز دهستان تا ابتدای آن روستا 4 کیلومتر فاصله دارد. مزرعه آن ها در جوار هم و در ساعات ساکت صدای برنامه ‎های مساجد به طور کامل شنیده و هم چنین دیوار ساختمان ‎ها دیده می ‎شوند. لذا با توجه به این که وطنم نیست، آیا می توانم امامت جماعت و مجالس وعظ هر دو روستا را تقبل نمایم؟

جواب: در فرض سوال که محل تبلیغ با روستای مورد ذکر دو محل است و از ابتدا قصد رفتن به هر دو محل را دارید قصد اقامت محقق نمی شود. بلی، بعد از تحقق اقامت ده روز در محلی، اگر به محل دیگر که بین آن دو مسافت شرعی نیست رفت و آمد کند، ضرری به اقامت نمی ‎زند مگر این که انشاء سفر جدید بشود. والله العالم.

 

سوال: اگر انسان در محلی برای تبلیغ در ماه محرم قصد اقامت برای ده روز کند و در میان این ده روز به اطراف آن محل (یعنی در باغ و بستان زراعت‎ هایشان و زمین ‎هایشان و صحرا های روستا) برود، آیا به قصد اقامت ضرر می‎زند یا خیر؟

جواب: رفت و آمد در بساتین و صحرا های محل اقامت که متصل به محل و نزدیک است ضرر به قصد اقامت نمی ‎زند. والله العالم.

 

سوال: اگر شخصی در سفر در مکانی معین قصد ده روز نماید و پس از ده روز بخواهد بعد از ظهر به وطن خود بازگشته و قبل از ظهر فردا به همان مکانی که قصد ده روز کرده بازگردد، آیا دوباره بایستی قصد ده روز مجدد نماید؟

جواب: بلی، در فرض سوال اگر بخواهد در مکان مفروض نماز را تمام بخواند باید مجدّداً قصد ده روز کند. والله العالم.

 

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.