حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۲۵ مهر , ۱۴۰۳ Wednesday, 16 October , 2024 ساعت ×
متابعت از امام جماعت
۲۲ مهر ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۹
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام نماز جماعت - متابعت از امام جماعت مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

متابعت از امام جماعت

سوال: شخصی در جماعت عوض قنوت به رکوع می‎ رود و به عنوان متابعت به قنوت برنمی‎گردد (چه عمداً و چه به خاطر جهل به مسأله). در این صورت نماز او به جماعت صحیح است یا باید نیت فرادی نماید؟

جواب: در فرض سوال جماعت صحیح است گرچه عدم متابعت عمدی معصیت است. والله العالم.

 

سوال: شخصی در نماز جماعت از رکعت اول با امام جماعت مشغول نماز شد و در رکعت سوم خیال می کند امام حمد و سوره می‎خواند ولی یک باره متوجه می شودکه امام جماعت به رکوع رفته است او هم که فرصت هیچ چیزی را نداشته به رکوع می ‎رود. آیا نماز این شخص صحیح است یا باید دوباره بخواند؟

جواب: در مورد سوال که قبل از رکوع متوجه شده و تسبیحات اربعه را نخوانده به رکوع رفته، نماز او باطل است باید دو باره بخواند. والله العالم.

 

سوال: اگر مأمومین در قنوت یا ذکر رکوع یا ذکر سجده با لحن دلنشین امام جماعت هماهنگ شده به صورتی که صدای جمع خوانی از جماعت شنیده شود، آیا این کار مبطل نماز است؟

جواب: اگر مأموم اذکار نماز را طوری بگوید که صدای او را امام جماعت بشنود کراهت دارد. والله العالم.

 

سوال: وقتی که انسان در نماز جماعت یک رکعت از امام عقب است موقعی که امام در رکعت سوم است و تسبیحات می‎خواند، وظیفه مأموم در خواندن حمد و سوره چیست؛ بلند بخواند یا آهسته؟

جواب: آهسته بخواند. والله العالم.

 

سوال: اگر امام جماعت در سوره آیه ‎ای را جابجا بخواند در صورتی که انسان می داند وظیفه چیست؟

جواب: اگر امام جماعت سهواً آیه ‎ای را غلط بخواند و امکان تذکر به او نباشد مأموم شخصاً آن آیه را به نحو صحیح بخواند. والله العالم.

 

سوال: اگر امام جماعت سهواً بعضی از آیات سوره را نخواند وظیفه مأمومین چیست؟

جواب: اگر مأمومین حین خواندن سوره توسط امام متوجّه شوند باید همان مقدار را که امام جماعت نخوانده خودشان بخوانند و الا نماز مأمومین باطل است. والله العالم.

 

سوال: آیا اقتدا به امام جماعتی که در حرکت حروف دعا و یا آیه قرآن که به عنوان دعا در قنوت یا سجده می‎خواند دچار اشتباه می شود صحیح است؟

جواب: اگر اشتباه در اذکار مستحبی باشد اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: آیا اقتدا به امام جماعتی که شک در صحت قرائت او داریم جایز است یا نه؟

جواب: باید بالوجدان و یا با اصاله الصحه صحیح بودن قرائت امام محرز شود. والله العالم.

 

سوال: اگر مأموم در حال رکوع رفتن امام، به امام اقتدا کند نه زمانی که امام به رکوع رفته یا در حال قیام است، آیا جماعت منعقد می شودیا نه؟

جواب: در رکعت اول و دوم اشکال ندارد و در رکعت سوم و چهارم محل اشکال است و احوط، اتمام و اعاده است. والله العالم.

 

سوال: اگر در نماز جماعت جلسه استراحت را فراموش کند، آیا برگشتن خلاف متابعت نیست و باید قصد فرادی نماید؟

جواب: جلسه استراحت در رکعت اوّل و سوم بنابراحتیاط واجب است. و در فرض سوال در رکعت سوم احتیاطاً بنشیند و جلسه استراحت را تدارک نماید و به امام ملحق شود ولی در رکعت اوّل احتیاطاً بنشیند و تدارک کند، و اگر موجب شود قسمتی از قرائت را با امام درک نکند به قصد فرادی نماز را تمام کند و اگر احتیاطاً هم اصل نماز را اعاده کند خوب است. والله العالم.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.