حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ Saturday, 23 November , 2024 ساعت ×
نماز عید فطر و قربان
۰۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱۹:۳۵
نماز عید فطر و قربان در توضیح المسائل حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

نماز عید فطر و قربان

مسأله 1525. نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه‌السلام واجب است و باید به جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام علیه‌السلام غایب است، مستحب می‎باشد، و می‎شود آن را به جماعت یا فرادی خواند، ولی احتیاط این است که به جماعت آن را رجاءاً بخواند.

مسأله 1526. وقت نماز عید فطر و قربان از اول آفتاب روز عید تا ظهر می‎باشد.

مسأله 1527. مستحب است نماز عید قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند، و در عید فطر مستحب است بعد از بلند شدن آفتاب افطار کنند، و زکات فطره را هم بدهند یا جدا نمایند، و بعد، نماز عید را بخوانند.

مسأله 1528. نماز عید فطر و قربان دو رکعت است که در رکعت اول بعد از خواندن حمد و سوره، باید پنج تکبیر بگوید، و بعد از هر تکبیر، یک قنوت بخواند، و بعد از قنوت پنجم، تکبیر دیگری بگوید و به رکوع رود، و دو سجده به جا آورد و برخیزد، و در رکعت دوم، چهار تکبیر بگوید، و بعد از هر تکبیر، قنوت بخواند و تکبیر پنجم را بگوید و به رکوع رود، و بعد از رکوع، دو سجده کند و تشهد بخواند و نماز را سلام دهد.

مسأله 1529. در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است، ولی بهتر است این دعا را بخوانند:

اللّهُمَّ اَهْلَ الْکبْرِیَاءِ وَالْعَظَمَهِ وَاَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَروتِ وَ اَهْلَ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَهِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَالْمَغْفِرَهِ اَسْألُک بِحَقِّ هَذَا الْیَوْمِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمـُحَمَّد صلی الله علیه وآله ذُخراً وَشَرَفاً وَکرامَهً وَمَزیداً أَنْ تُصَلّی عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَاَنْ تُدْخِلَنی فی کلِّ خَیْر أدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد وَأَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کلِّ سوُءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد صَلَواتُک عَلَیْهِ وَعَلَیْهِمْ اللّهُمَّ إنّی اَسْألُک خَیْرَ ما سَألَک بِهِ عِبَادُک الصَّالِحوُنَ وَأَعوُذُ بِک مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُک الْمـُخْلَصوُنَ

مسأله 1530. در زمان غایب‌بودن امام علیه‌السلام، مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند، و بهتر آن است که در خطبه عید فطر، احکام زکات فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.

مسأله 1531. نماز عید، سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس «سوره 91»، و در رکعت دوم سوره غاشیه «سوره 88»، را بخوانند یا در رکعت اول، سوره سبح اسم «سوره 87»، و در رکعت دوم، سوره شمس «سوره 91» را بخوانند.

مسأله 1532. مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند، ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.

مسأله 1533. مستحب است پیاده و پا برهنه و با وقار به نماز عید بروند، و پیش از نماز غسل کنند، و عمامه سفید بر سر بگذارند.

مسأله 1534. مستحب است در نماز عید بر زمین سجده کنند، و در حال گفتن تکبیرها دست‎ها را بلند کنند، و کسی که نماز عید می‎خواند، اگر امام جماعت است یا فرادی نماز می‎خواند، نماز را بلند بخواند.

مسأله 1535. بعد از نماز مغرب و عشا شب عید فطر، و بعد از نماز صبح آن، و بعد از نماز عید فطر، بلکه بعد از نماز ظهر و عصر روز عید نیز مستحب است این تکبیرها را بگوید:

الله اَکبَرُ اللهُ اَکبَرُ لَا اِلَهَ إلَّا اللهُ واللهُ اَکبَرُ اللهُ اَکبَرُ و للهِ الْحَمْدُ،
اللهُ اَکبَرُ عَلی مَا هَدَانا

مسأله 1536. مستحب است انسان در عید قربان بعد از ده نماز -که اول آن‌ها نماز ظهر روز عید، و آخر آن‌ها نماز صبح روز دوازدهم است- تکبیرهایی را که در مسأله پیش گفته شد بگوید، و بعد از آن بگوید:

اللهُ اَکبَرُ عَلی مَا رَزَقَنا مِنْ بَهِیمَهِ الأْنْعامِ وَ الْحَمْدُ للهِ
عَلی مَا اَبْلانَا

ولی اگر عید قربان را در منی باشد، مستحب است بعد از پانزده نماز -که اول آن‌ها نماز ظهر روز عید، و آخر آن‌ها نماز صبح روز سیزدهم ذی الحجه است- این تکبیرها را بگوید.

مسأله 1537. احتیاط مستحب آن است که زن از رفتن به نماز عید خودداری کند، ولی این احتیاط برای زن پیر نیست.

مسأله 1538. در نماز عید هم مثل نمازهای دیگر، مأموم باید غیر از حمد و سوره، چیزهای دیگر نماز را خودش بخواند.

مسأله 1539. اگر مأموم موقعی برسد که امام مقداری از تکبیرها را گفته، بعد از آن که امام به رکوع رفت، باید آنچه از تکبیرها و قنوت‎ها را که با امام نگفته خودش بگوید، و اگر در هر قنوت یک «سُبْحَان اللهِ» و یک «اَلْحَمْدُ لله» بگوید کافی است.

مسأله 1540. اگر در نماز عید موقعی برسد که امام در رکوع است، چنان‌چه بتواند اقتدا کند، و تکبیرها و قنوت‎ها را مختصراً اگر چه به یک «سُبْحَانَ الله» باشد بگوید و درک رکوع امام کند اشکالی ندارد، و الا احتیاط آن است که در حال رکوع اقتدا نکند.

مسأله 1541. اگر در نماز عید یک سجده یا تشهد را فراموش کند، احتیاط آن است که بعد از نماز آن را به جا آورد، و نیز اگر کاری که برای آن سجده سهو لازم است پیش آید، بنابر احتیاط باید بعد از نماز دو سجده سهو بنماید.

 

برای بازگشت به صفحه رساله بر روی لینک زیر کلیک نمایید:

رساله توضیح المسائل حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (قدس سره)

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.