حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ Saturday, 23 November , 2024 ساعت ×
نماز قضاى پدر و مادر
۱۰ مهر ۱۴۰۲ - ۹:۰۳
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام نماز قضاى پدر و مادر مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

نماز قضاى پدر و مادر

سوال: قضای نماز و روزه فوت شده مادر به عهده فرزند بزرگ است یا نه؟

جواب: بلی، بنابر احتیاط لازم به عهده اوست. والله العالم.

 

سوال: پدر و مادری که قدرت بر تصحیح نماز خود از نظر قرائت ندارند قضای آن بر پسر بزرگتر واجب است یا نه؟

جواب: اگر به جهت عدم قدرت، معذور از تصحیح نمازشان بوده ‎اند قضای آن بر پسر بزرگ واجب نیست یعنی نمازشان قضا ندارد تا بر پسر بزرگ واجب باشد.والله العالم.

 

سوال: اگر پدر و مادر انسان از دنیا بروند و نمی داند که نماز قضا دارند یا نه و تا موقع مرگ نیز نماز خوانده‎ اند امّا نتوانسته ‎اند نمازشان را درست کنند، تکلیف پسر بزرگتر چیست؟

جواب: اگر پسر بزرگ یقین دارد که پدر معذور از اصلاح نماز خود بوده، قضا لازم نیست. والله العالم.

 

سوال: شخصی دائماً اقامه نماز می‎کرده و اهل تدین بوده امّا به علت عدم سواد احتمال خطا و اشتباه و اشکال در نماز ایشان می ‎رفته است. با توجه به این که همه ورّاث راضی هستند از ما ترک او نماز استیجاری بخرند، آیا لازم است یا نه؟

جواب: قضا واجب نیست، لکن انجام آن احسان به میت است. والله العالم.

 

سوال: مادرم چند وقتی است که فوت نموده و بنده پسر بزرگ ایشان می ‎باشم. لازم به توضیح است که ایشان در زمان حیاتش قادر به یادگیری و عمل کردن به مسائل شرعی از جمله نماز و غیره نبود به طوری که اگر تعداد روز های هفته یا ماه را از ایشان می‎پرسیدند نمی توانست جواب صحیح بدهد. با توجه به موارد فوق بر بنده که پسر ارشد می‎ باشم آیا لازم است واجبات شرعی، مثل نماز و روزه ایشان را به صورت قضا بجا آورم یا خیر؟

جواب: اگر مادر در زمان حیات تشخیص وقت نماز را نمی ‎داده و یا از یادگرفتن نماز و روزه عاجز بوده است ولی در حد ممکن نماز را بجا می‎آورده است، نسبت به قضای نماز و روزه ایشان تکلیفی ندارید و در غیر این صورت بنابر احتیاط قضای نماز و روزه او را بجا آورید. والله العالم.

 

سوال: برای احوال پرسی صورت خود را حرکت می ‎داده و اکثر این مدت نماز نخوانده است، اکنون مرحوم شده است. آیا قضاء نماز های او بر وراث یا پسر بزرگتر واجب است یا نه؟

جواب: در فرض سوال اگر حواس و ادراک او به مقداری نبوده که اوقات نماز ها را تشخیص بدهد، بر پسر بزرگتر قضای نماز های او واجب نیست. والله العالم.

 

سوال: پدری در حدود پنجاه سال است که نه نماز خوانده و نه روزه گرفته است و پسر بزرگ آشکارا به او اعلام می کندکه من از حالا به تو می‎گویم که بعد از فوت قضاء نماز و روزه ‎ات را انجام نخواهم داد. آیا پسر بزرگ بعد از فوت پدرش می تواند به گفته خودش عمل نماید یا نه؟

جواب: در مورد سوال بنابر احتیاط واجب پسر بزرگ باید نماز و روزه پدر را قضا کند یا استیجار کند. والله العالم.

 

سوال: پسر بزرگ که خودش نماز و روزه قضا دارد، آیا باید اول قضای نماز و روزه خودش را بجا بیاورد یا نماز و روزه قضای پدر را؟

جواب: مختار است، و هر کدام را اوّل انجام دهد صحیح است. والله العالم.

 

سوال: نماز و روزه قضای پدر که برگردن پسر بزرگ است، آیا به شرط وصیت پدر واجب است یا این که بدون وصیت پدر هم واجب است؟

جواب: بدون وصیت پدر هم بر عهده پسر بزرگ است. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.