حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

جمعه, ۱۵ تیر , ۱۴۰۳ Friday, 5 July , 2024 ساعت ×
احکام ارث دسته اول
۱۳ مهر ۱۳۹۵ - ۱۷:۳۰
احکام ارث دسته اول در توضیح المسائل حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

احکام ارث دسته اول

مسأله 2740. اگر وارث میت، فقط یک نفر از دسته اول باشد، مثلاً پدر یا مادر یا یک پسر یا یک دختر باشد، همه مال میت به او می‎رسد، و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، همه مال به طور مساوی بین آنان قسمت می‎شود، و اگر یک پسر و یک دختر باشد، مال را سه قسمت می‎کنند؛ دو قسمت را پسر، و یک قسمت را دختر می‎برد، و اگر چند پسر و چند دختر باشند، مال را طوری قسمت می‎کنند که هر پسری دو برابر دختر ببرد.

مسأله 2741. اگر وارث میت فقط پدر و مادر او باشند، مال سه قسمت می‎شود؛ دو قسمت آن را پدر، و یک قسمت را مادر می‎برد، ولی اگر میت دو برادر، یا چهار خواهر، یا یک برادر و دو خواهر هم داشته باشد که همه آنان پدری باشند، یعنی پدر آنان با پدر میت یکی باشد؛ خواه مادرشان هم با مادر میت یکی باشد یا نه، اگر چه تا میت پدر و مادر دارد، اینان ارث نمی‎برند، اما به واسطه بودن اینان مادر شش یک مال را می‎برد، و بقیه را به پدر می‎دهند.

مسأله 2742. اگر وارث میت، فقط پدر و مادر و یک دختر باشد، چنان‌چه میت دو برادر و چهار خواهر، یا یک برادر و دو خواهر پدری نداشته باشد، مال را پنج قسمت می‎کنند؛ پدر و مادر، هر کدام یک قسمت، و دختر سه قسمت آن را می‎برد، و اگر دو برادر یا چهار خواهر، یا یک برادر و دو خواهر پدری داشته باشد، مال را شش قسمت می‎کنند؛ پدر و مادر، هر کدام یک قسمت، و دختر سه قسمت می‎برد، و یک قسمت باقی مانده را چهار قسمت می‎کنند؛ یک قسمت را به پدر و سه قسمت را به دختر می‎دهند، مثلاً اگر مال را 24 قسمت کنند، 15 قسمت آن را به دختر، و 5 قسمت آن را به پدر، و 4 قسمت آن را به مادر می‎دهند.

مسأله 2743. اگر وارث میت، فقط پدر و مادر و یک پسر باشد، مال را شش قسمت می‎کنند؛ پدر و مادر هرکدام یک قسمت، و پسر چهار قسمت آن را می‎برد، و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، آن چهار قسمت را به طور مساوی بین خودشان قسمت می‎کنند، و اگر پسر و دختر باشند، آن چهار قسمت را طوری تقسیم می‎کنند که هر پسری دو برابر دختر ببرد.

مسأله 2744. اگر وارث میت، فقط پدر و یک پسر، یا مادر و یک پسر باشد، مال را شش قسمت می‎کنند؛ یک قسمت آن را پدر یا مادر، و پنج قسمت را پسر می‎برد.

مسأله 2745. اگر وارث میت، فقط پدر، یا مادر، با پسر و دختر باشد، مال را شش قسمت می‎کنند، یک قسمت آن را پدر، یا مادر می‎برد، و بقیه را طوری قسمت می‎کنند که هر پسری دو برابر دختر ببرد.

مسأله 2746. اگر وارث میت، فقط پدر و یک دختر، یا مادر و یک دختر باشد، مال را چهار قسمت می‎کنند؛ یک قسمت آن را پدر یا مادر، و بقیه را دختر می‎برد.

مسأله 2747. اگر وارث میت، فقط پدر و چند دختر، یا مادر و چند دختر باشد، مال را پنج قسمت می‎کنند؛ یک قسمت را پدر یا مادر می‎برد، و چهار قسمت را دختران به طور مساوی بین خودشان قسمت می‎کنند.

مسأله 2748. اگر میت، اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگر چه دختر باشد سهم پسر میت را می‎برد، و نوه دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را می‎برد، مثلاً اگر میت یک پسر از دختر خود، و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت می‎کنند؛ یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر می‎دهند.

 

برای بازگشت به صفحه رساله بر روی لینک زیر کلیک نمایید:

رساله توضیح المسائل حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (قدس سره)

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.