حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

جمعه, ۱۵ تیر , ۱۴۰۳ Friday, 5 July , 2024 ساعت ×
احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها
۱۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱:۳۵
احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها در توضیح المسائل حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها

مسأله 2633. خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد حرام است، و پرستو حلال می‎باشد. و احتیاط واجب آن است که از خوردن گوشت هدهد خودداری نمایند.

مسأله 2634. اگر چیزی را که روح دارد از حیوان زنده جدا نمایند، مثلاً دنبه یا مقداری گوشت از گوسفند زنده ببرند، نجس و حرام می‎باشد.

مسأله 2635. پانزده چیز از حیوان حلال‌گوشت حرام است:

1- خون 2- فضله 3- نری 4- فرج 5- بچه‎دان- 6- غدد که آن را دشول می‎گویند. 7- تخم، که آن را دنبلان می‎گویند. 8- چیزی که در مغز کله است، و به شکل نخود می‎باشد. 9- مغز حرام که در میان تیره پشت است 10- پی که در دو طرف تیره پشت است. 11- زهره‌دان 12- سپرز «طحال». 13- بول‌دان «مثانه». 14- حدقه چشم «مردمک». 15- چیزی که در میان سُم است، و به آن ذات الاشاجع می‎گویند بنابر احتیاط لازم.

مسأله 2636. خوردن خبائث، یعنی چیزهایی که طبیعت انسان از آن متنفر است، حرام است؛ ولی اگر پاک باشد و مقداری از آن به طوری با چیزی حلال مخلوط شود که در نظر مردم نابود حساب شود، خوردن آن اشکال ندارد.

مسأله 2637. خوردن خاک، حرام است، ولی خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء علیه ‌السلام برای شفا اشکال ندارد.

مسأله 2638. فرو بردن آب بینی، و خلط سینه که در فضای دهان نیامده باشد، حرام نیست، ولی اخلاط بینی و سینه که در فضای دهان وارد شده، احتیاط لازم، ترک فرو بردن آن است، و فرو بردن غذایی که موقع خلال‌کردن، از لای دندان بیرون می‎آید، اگر طبیعت انسان از آن متنفر نباشد، اشکال ندارد.

مسأله 2639. خوردن چیزی که برای انسان ضرر دارد حرام است، ولی اگر ضرر کم باشد که عقلا اعتنا نکنند، حرام نیست.

مسأله 2640. خوردن گوشت اسب و قاطر و الاغ، مکروه است، و اگر کسی با آن‌ها وطی کند، یعنی نزدیکی نماید، خود و نسلشان حرام می‎شوند، و بول و سرگین آن‌ها نجس می‎شود، و باید آن‌ها را از شهر بیرون ببرند، و در جای دیگر بفروشند، و بر وطی‌کننده لازم است قیمتش را به صاحبش بدهد.

مسأله 2641. اگر با حیوان حلال‌گوشتی که مرسوم است گوشت آن را می‎خورند، مانند گاو و گوسفند نزدیکی کند، بول و سرگین خود آن‌ها و نسل متجدد آن‌ها نجس می‎شود، و خوردن گوشت و آشامیدن شیر آن‌ها، و همین‌طور خوردن گوشت و آشامیدن شیر نسل متجدد آن‌ها حرام است؛ چه وطی در قُبل باشد و چه در دُبر، و وطی‎کننده صغیر باشد یا کبیر، عالم باشد یا جاهل، مختار باشد یا مکره، و موطوء نر باشد یا ماده و باید فوری آن حیوان را بکشند و بسوزانند، و کسی که با آن وطی کرده، پول آن را به صاحبش بدهد.

مسأله 2642. آشامیدن شراب، حرام، و در بعضی از اخبار بزرگ‌ترین گناه شمرده شده است، و اگر کسی آن را حلال بداند، کافر است. از حضرت امام جعفر صادق علیه ‌السلام روایت شده است که فرمودند: شراب، ریشه بدی‎ها و منشأ گناهان است، و کسی که شراب می‎خورد، عقل خود را از دست می‎دهد، و در آن موقع، خدا را نمی‎شناسد، و از هیچ گناهی باک ندارد، و احترام هیچ‌کس را نگه نمی‎دارد، حق خویشان نزدیک را رعایت نمی‎کند، و از زشتی‎های آشکار رو نمی‎گرداند، و روح ایمان و خداشناسی از بدن او بیرون می‎رود، و روح ناقص خبیثی که از رحمت خدا دور است در او می‎ماند، و خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت می‎کنند، و تا چهل روز نماز او قبول نمی‎شود، و روز قیامت روی او سیاه است، و زبان او از دهانش بیرون می‎آید، وآب دهان او به سینه‎اش می‎ریزد، و فریاد تشنگی او بلند است.

مسأله 2643. نشستن سر سفره‎ای که در آن شراب می‎خورند، اگر انسان یکی از آنان حساب شود، حرام، و چیز خوردن از آن سفره نیز حرام است.

مسأله 2644. گوشت‎هایی که از بلاد کفار می‎آورند، و تذکیه آن‌ها شرعاً ثابت نشده، نجس و خوردن آن حرام است، و خرید و فروش آن‌ها نیز جایز نیست، و نوشته و گفته اشخاص غیر موثق و مجهول الحال، شرعاً اعتبار ندارد.

 

برای بازگشت به صفحه رساله بر روی لینک زیر کلیک نمایید:

رساله توضیح المسائل حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (قدس سره)

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.