حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۲۱ آذر , ۱۴۰۳ Wednesday, 11 December , 2024 ساعت ×
انجام کارهای متفرقه در مسجد
۲۱ آذر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۰
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام مسجد - انجام کارهای متفرقه در مسجد مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

انجام کارهای متفرقه در مسجد

سوال: آیا در اطاق های مربوط به مسجد، دایر کردن کلاس های آموزشی علوم جدید توسط معلمین و مربیان مسلمان و مومن با رعایت شئونات مسجد جایز است یا نه؟

جواب: اطاق هایی که از مرافق مسجد است و برای جهات و نیاز های مربوط به مسجد وقف شده باید برای همان جهات استفاده شود الوقوف حسب مایوقفها اهلها. والله العالم.

 

سوال: تعدادی دست به کار شدند و با جمع آوری اعانه از مردم محل و مومنین مسجدی را بنا نموده اند. الحال مسجد تکمیل است و نماز جماعت همیشه در طول سال اقامه می گردد و در کنار نماز جماعت فعالیت های فرهنگی اجتماعی و دینی نیز به سرپرستی امام جماعت مسجد محل انجام می شود و حالا آن افرادی که در بنا کردن مسجد شرکت کرده بودند مانع فعالیت های فرهنگی و دینی در مسجد هستند. افرادی خاص می باشند که ادعا می کنند مسئولیت مسجد متعلق به آن ها می باشد از حضرتعالی تمنا دارم بفرمایید آیا صحیح است نماز خواندن در آن مسجد یا خیر؟ وآیا امام جماعت می تواند در امر هیئت امنا و تعیین یا برکناری آن ها دخالت نماید؟

جواب: در فرض سوال، چنانچه فعالیت های مذکور بر خلاف شرع نباشد و مزاحمت با اقامه نماز و شئون کلی مسجد نداشته باشد مانع ندارد و در هر حال نماز در آنجا بی اشکال است و نسبت به تعیین یا برکناری امناء، موارد مختلف است و به طور کلی امور مسجد قابل اختصاص به اشخاص معین نیست. والله العالم.

 

سوال: نظر مبارک شما پیرامون نمایش فیلم و برگزاری کلاس های آموزش ورزش های رزمی و کاراته جهت جذب نوجوانان به سمت مساجد علاوه بر تدریس قرآن و احکام چیست؟

جواب: این گونه امور در شأن مسجد نیست و انجام آن در مسجد حرام است. اجرای این برنامه ‎ها در مساجد اگر موجب گریز مردم از مسجد نشود سبب جذب واقعی اشخاص به مسجد نمی شود. والله العالم.

 

سوال: مسجد جامع جهرم دارای شبستانی قدیمی است که از یک سوم آن به عنوان انبار مسجد استفاده می شود و دو قسمت دیگر آن استفاده موثری نمی شود و درب آن بسته است. در این مسجد پایگاه مقاومتی دارای یکصد نفر جوان فعال بسیجی وجود دارد که به سبب نبودن جا برای اجرای برنامه ‎های پایگاه (شامل برنامه ‎های فرهنگی، عقیدتی، سیاسی، مذهبی، نظامی، فوق برنامه و تقویتی) و کلاس ‎های مربوطه با مشکل مواجه است. حال با توجه به مراتب فوق این سوال مطرح‎است که:

1. آیا امکان این که دو قسمت دیگر شبستان مسجد در اختیار پایگاه مسجد قرار بگیرد، هست یا خیر؟

2. از شبستان مسجد می توان به عنوان اجرای برنامه‎ های فرهنگی، مذهبی، عقیدتی سیاسی و نظامی و فوق برنامه استفاده کرد یا خیر؟

3. در صورت مثبت بودن جواب ‎های فوق آیا امکان دارد به منظور استفاده بهینه از شبستان آنجا را با تیغه ‎های آجری به قسمت ‎های مختلف جهت کلاس های یاد شده تقسیم نمود یا خیر؟

جواب: مسجد پایگاه عموم مسلمانان برای عبادت و خدا پرستی و معبد عام و مرکز و محل حضور و اجتماع همگان برای نماز و اداء جمعه و جماعات و تبلیغ اسلام و بیان معارف و احکام و تکالیف آنان است تعلیم و تعلم فرهنگ و عقیده و اصول و فروع دین و مذهب و هدایت های اخلاقی و سیاسی و اجتماعی و اقتصادی همه در پرتو تعالیم اسلامی از صدر اسلام و به وسیله شخص پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله در مسجد برقرار گردیده و تشکیل حلقات و حوزه‎ های درس تا امروز هم در مساجد ادامه دارد، ولی در بنیاد مساجد آنچه اصل و جامع تمام این فوائد است نماز و اقامه جمعه و جماعات است باید اجراء برنامه‎ های دیگر مزاحم با این برنامه و سبب کم رنگی آن نشود تدریس و تعلیم قرآن مجید و معارف اسلام و رسیدگی به امور مسلمانان و جمع‎ آوری اعانات و تعظیم شعائر و جلسات خیریه و همکاری‎ های بسیجی و امر به معروف و نهی از منکر و کار های دیگر از این قبیل مربوط به شئون اسلام و اصلاح امور مسلمین همه در مسجد به شرط عدم مزاحمت با اقامه نماز و عدم تغییر عنوان مسجد و عدم اختصاص کل یا بعض آن به گروه معین، یا اقدام خاص مانع ندارد ولی تصرف مسجد و اختصاص آن به عنوان مرکز درس یا کلاس رسمی هرچند درس قرآن باشد یا مرکز خیرات و اعانه رسانی یا پایگاه بسیج و جهاد که در حیطه خاص این امور قرار بگیرد جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: در یک مسجد دو باب حجره به همیاری مردم و مومنین برای وسایل و ضروریات مسجد در صحن مسجد ساخته ‎ایم، آیا می توانیم اثاثیه مسجد را خارج و آنجا را پایگاه بسیج نماییم؟

جواب: در مورد سوال خارج کردن اثاثیه مسجد از حجره‎ های مذکور و هرگونه تصرف در آن در غیرجهت وقف جایز نیست در صورت نیاز مناسب است مردم و یا مسئولین اقدام کنند و محلی برای پایگاه بسیج تهیه نمایند. والله العالم.

 

سوال: زمینی را وقف مسجد نموده ‎اند، زیرزمین مسجد ساخته شده است هنوز همکف ساخته نشده است در ضمن محل نیاز به کتابخانه هم دارد و از طرف دیگر برای کانون فرهنگی و ورزشی درخواست نموده ‎اند، آیا اجاره دادن زیرزمین مسجد برای کانون درست است یا خیر؟

جواب: زیرزمین مسجد حکم مسجد را دارد و اجاره دادن آن صحیح نیست و به طور کلی استفاده از موقوفه در غیر عنوانی که برای آن وقف شده مطلقاً جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: اینجانب زمینی جهت مسجد واگذار کردم و گفتم به شرط این که در این زمین پایگاه بسیج زده نشود زمین را برای مسجد می‎دهم و الا نمی‎دهم آیا بسیج سپاه می تواند بدون رضایت در این مسجد پایگاه ‎بزند؟

جواب: احداث پایگاه در زمین واگذار شده برای مسجد جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: رسم است مجالس ترحیم در مساجد برگزار می شود و اگر مجلس ترحیم مزاحم نمازگزاران و یا کسانی که به نوافل و تعقیب اشتغال دارند بشود برگزاری مجلس ترحیم شرعاً چه صورتی دارد؟

جواب: حرام است. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.