حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

سه شنبه, ۳۰ بهمن , ۱۴۰۳ Tuesday, 18 February , 2025 ساعت ×
بیع به شرط
۲۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۷
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع «بیع به شرط» مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

بیع به شرط

سوال: آیا بیع به شرط جایز است؟

جواب: اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: آیا برای تخلص از ربا، بیع به شرط و اجاره صحیح است؟ مثلاً زید دو دانگ ماشین خود را به مشتری می ‎فروشد بیع به شرط و سپس همین دو دانگ ماشین فروخته شده را از او اجاره می کند به ماهی 40 هزار تومان آیا صحیح است؟ و مقصود آن ها از بیع به شرط آن است که تا مدت سه ماه صاحب ماشین حق فسخ داشته باشد.

جواب: بیع به شرط در صورتی که صاحب ماشین جداً قصد فروش نماید و خریدار قصد جدی در خرید داشته باشد به همان نحو که در سوال ذکر شده صحیح است. والله العالم.

 

سوال: شخصی چهار دانگ از ماشـین خود را در دو نوبت به فاصـله پنج ماه به بیع به شرط فروخته است. زمان انقضای حق فسخ بایع در هر دو معامله، یک زمان می باشد. اکنون بایع پول دو دانگ را داده و نسبت به دو دانگ دیگر که نتوانسته پولش را بدهد مشتری می ‎گوید دو دانگ ماشین مال من است یا خود شما بخرید یا به دیگری می ‎فروشم بایع می‎گوید فقط پولی که برای خرید داده ‎ای می‎ دهم با اجاره مدت بعد از انقضاء، لطفاً نظر مبارک را در مورد مسأله فوق بیان فرمایید.

جواب: در فرض سوال در صورتی که معامله به نحو صحیح و شرعی واقع شده است بعد از انقضاء مدت خیار نسبت به دو دانگ، معامله لازم است و اختیار فروش این دو دانگ با مشتری است و فروشنده حق اجبار نسبت به خریدار ندارد و در نزاع موضوعی مرافعه شرعیه لازم است. والله العالم.

 

سوال: زید نیاز به پول دارد و عمرو، بادام دارد. زید بادام را از عمرو کیلویی 460 تومان می‎خرد تا پول را پس از 3 ماه به عمرو، بدهد و در همان مجلس عمرو بادام را از زید کیلویی 430 تومان می‎خرد و پول را به زید می ‎دهد، حکم این مسأله چیست؟

جواب: اگر معامله اول مشروط به معامله دوم باشد صحیح نیست. والله العالم.

 

سوال: اینجانب فرشی داشتم فروختم به مدت و خریدار تحویل گرفت و بعد از سه روز رفتم سه تا فرش از او خریدم و پول فرش ها را نقداً به او دادم. آیا اشکال دارد توضیح آن که دوتا از سه عدد فرش مذکور همان فرش هایی بود که به او قبلا فروخته بودم؟

جواب: چنانچه در معامله اول شرط نکرده اند که فرش را مجدداً به مالک اول بفروشند، معامله دوم اشکال ندارد و اگر شرط کرده باشند، معامله اول باطل است. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.