حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۲۱ آذر , ۱۴۰۳ Wednesday, 11 December , 2024 ساعت ×
تبدیل و تخریب مسجد
۲۰ آذر ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۶
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام مسجد - تبدیل و تخریب مسجد مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

تبدیل و تخریب مسجد

سوال: مسجدی است در شهرستان یزد به طول و عرض 5 × 5 متر یا… مسجد قدیمی بوده و در زیرِزمین واقع شده به طوری که سقف قسمتی از آن با کف کوچه همسان است. به دلیل این که بد مسیر بوده مورد بی‎توجهی کامل قرار گرفته بود و نزدیک به 15 سال متروکه و محل ارتکاب انواع کار های خلاف شرع و اخلاق (از قبیل اعتیاد، مسائل اخلاقی مفسده‎ دار و مخفیگاه دزدان) گشته بود در سال 1370 با همّت 4 نفر از جوانان محل تعمیر جزیی و افتتاح گردید که تاکنون نماز جماعت و دعای ندبه و جلسات قرآن در آن برپاست لکن چون مسجد تقریباً به صورت مخروبه درآمده است و ترک های متعدد دارد و از طرفی فاقد دستشویی و توالت و فضای مناسب می باشد با تلاش پیگیر، زمینی در حدود 400 متر مربع چسبیده به محل مسجد تهیه شده است، اکنون می‎خواهیم چنانچه شرع مقدس اجازه دهد قسمتی از مسجد را به کوچه بیفزاییم تا هم برای مسجد بهتر شود و هم برای اهالی رفع مشکل شود و در مقابل چند برابر به وسعت مسجد افزوده و با یاری خداوند متعال یک مجموعه فرهنگی جامع که مورد رضای حضرت مهدی علیه السلام باشد ایجاد نماییم. ما در مقابل شرع مقدس خاضع و فرمانبرداریم.

جواب: خداوند به شما در مقابل خدماتی که کرده ‎اید پاداش مضاعف عنایت فرموده و شما را همیشه به امور خیر موفق بدارد و البته کار خیر کاری است که در نظر شرع مقدس خیر محسوب شود. ترمیم بعض نواقص مسجد مذکور، و ضمیمه نمودن زمین مجاور به آن همه خیراست ولی مسجد تا ابد مسجد است و قابل تبدیل نیست حتی نسبت به مقدار بسیار مختصر بنابراین جایز نیست چیزی از آن به کوچه افزوده شود. والله العالم.

 

سوال: شخصی زمینی جهت مسجد واگذار نموده و صیغه عربی جاری نشده و به اندازه دو متر دیوار مسجد ساخته شده اما هنوز مسجدیت بر آن ثابت نشده اتفاقاً جایش بسیار ناهموار است حتی جایی واقع شده که زباله‎ های همسایگان در آن ریخته می شود. آیا می شود این مسجد را بفروشند و جای مناسب دیگری برای آن مسجد مشخص کنند؟

جواب: در فرض سوال، که زمین را جهت مسجد در اختیار مومنین قرار داده و مقداری هم از دیوار مسجد بنا شده فروش و تبدیل آن محل اشکال است و لو این که هنوز نمازی به عنوان مسجد در آن محل خوانده نشده باشد. والله العالم.

 

سوال: مسجدی چندین سال می باشد که ساخته شده فعلاً می‎خواهند مقداری از مسجد به حیاط و مقداری را هم به کوچه بدهند آیا صحیح است یا اشکال دارد؟

جواب: آنچه به عنوان مسجد ساخته شده و در اختیار مردم بوده و در آن نماز خوانده ‎اند، واگذاری آن به کوچه و یا حیاط مسجد جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: مسجدی قدیمی در این محل بوده که با خشت و گل ساخته شده بود و در حال حاضر به کلی خراب شده و مسجدی نیز در محل وجود ندارد و در ضمن مسجد محل کوچک بوده و از طرفی اشخاص خیری زمین خوب برای ساختمان مسجد واگذار کرده اند که برای ساختمان مسجد خیلی مناسب ‎تر از جای قبلی است. سوال از محضر مبارک این است که آیا اجازه می فرمائید که مسجد در زمین مناسب ‎تر ساخته شود؟

جواب: مسجد قبلی و لو خراب شده باشد از مسجد بودن خارج نمی شود سزاوار است اهالی محترم، همان مسجد قبلی را تعمیرکنند البته بزرگ نمودن آن مسجد اگر محل دارد و همچنین ساختن مسجد دیگر مانعی ندارد. والله العالم.

 

سوال: روستای ما بیش از سه هزار جمعیت دارد و فعلاً شش مسجد وجود دارد، شخصی زمینی را وقف مسجد کرده و الآن هم به آن مسجد نیازی نیست و اطراف آن زمین مذکور هم دیواری کشیده نشده و نمازی هم در آن خوانده نشده و فعلاً محل رفت و آمد و ریختن زباله شده است و در ضمن، آن شخصی که این زمین را وقف کرده از دنیا رفته، سوال ما این است. آیا اجازه می دهید آن زمین را بفروشیم؟ و اگر اجازه فروش دادید، آیا پولش را می توانیم خرج عمران روستا از جمله آسفالت کنیم؟

جواب: در مورد سوال، چنانچه در زمین مذکور به عنوان مسجدیت آن محل نمازی خوانده شده و یا اگر نماز خوانده نشده مسلمین آن زمین را از واقف به عنوان زمین مسجد تحویل گرفته و دور زمین دیوار مختصری و یا علامت دیگری قرار داده باشند فروش و تبدیل آن جایز نیست ولی اگر نمازی در آن محل به عنوان مسجد خوانده نشده و مسلمین هم به نحو مذکور آن را تحویل نگرفته ‎اند قبض محقق نشده و وقف باطل است و زمین متعلق به ورثه واقف زمین است می توانند بفروشند و پول آن را در هر موردی که خواستند مصرف کنند. والله العالم.

 

سوال: زمینی را صیغه وقف برای مسجد خوانده‎ اند و فعلاً به صورت مسجد می باشد و تقریباً شانزده متر از آن زمین بَرِ خیابان می باشد و مناسب یک باب مغازه می باشد از جهتی هم این مسجد موقوفه ندارد. آیا برای هزینه حقوق خادم و آب و برق و گاز اجازه می‎ فرمایید این زمین مغازه شود و مال‎ الاجاره آن را برای تأمین هزینه مسجد به مصرف برسانند؟

جواب: در فرض مذکور تبدیل زمین مسجد به مغازه جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: در روستایی ارامنه زندگی می کردند زمانی که از آنجا رفتند، مسلمانان آنجا را خریدند و ساکن شدند و کلیسای آن ها را به مسجد تبدیل کردند. حالا شخصی حاضر شده آن مسجد را خریداری کند و جای آن را منزل مسکونی برای خودش بسازد و با پول آن درجای دیگری مسجد بسازند و مردم هم کمک می‎کنند. بفرمایید:

1. زندگی کردن در آن منزلی که در جای مسجد ساخته شده است آیا جایز و صحیح است یا خیر؟

2. نماز خواندن در آن مسجدی که با پول آن مسجد اولی ساخته شده است صحیح می باشد یا خیر؟

جواب 1 و 2: در فرض سوال که کلیسا را قبلاً خریداری و تبدیل به مسجد نموده اند دیگر خرید و فروش و تبدیل آن به خانه و غیره جایز نیست یعنی کلیسای قبلی فعلاً مسجد است و احکام مسجد بر آن مترتب است مثلاً تنجیس آن و توقف جنب در آن حرام است و منزل کردن آنجا غصب و حرام است و نمازخواندن در محلی که با پول مسجد قبلی خریداری شده و مسجد ساخته شده اگر معامله به صورت عین به عین بوده معامله باطل و نماز خواندن در آنجا اشکال دارد ولی اگر معامله مسجد دوم به ذمه بوده خواندن نماز اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: چنانچه چند نفر به علت عدم توجه به مسأله شرعی مسجدی را به بهانه تعریض خیابان به کلی خراب کرده باشند و حال آن که بودن مسجد ضرری به خیابان نداشته، اکنون وظیفه آن چند نفر و سایر مسلمانان نسبت به زمین و مصالح آن مسجد چیست؟

جواب: حکم مسأله واضح است تخریب مسجد مذکور جایز نبوده، کسانی که مسجد را تخریب نموده اند باید دوباره مسجد را بسازند و زمین آن هم و لو ساختمان آن تخریب شده باشد حکم مسجد را دارد و تنجیس آن حرام است و همچنین سایر احکام مسجد بر آن مترتب می شود. والله العالم.

 

سوال: تخریب بعضی از مساجد به علت واقع شدن آن ها در عقب نشینی خیابان به نظر حضرتعالی جایز است؟

جواب: تخریب مسجد جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: مسجدی وقف در زمین وقف است، آیا می شود آن را به حسینیه تبدیل کرد و اگر قابل تبدیل باشد آیا احکام مسجدیت از بین می‎رود یا خیر؟

جواب: اگر زمین موقوفه را برای مسجد اجاره کرده اند، تا مدت اجاره باقی است، تبدیل مسجد به حسینیه جایز نیست و احکام مسجد باقی است و پس از تمام شدن اجاره حکم مسجد برداشته می شود. والله العالم.

 

سوال: عکس مسأله بالا چطور است. حسینیه موقوفه در زمین موقوفه را می شود به مسجد تبدیل کرد؟

جواب: تبدیل حسینیه نیز به مسجد به نحو مرقوم در جواب فوق جایز نیست. والله العالم.

 

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.