خرید و فروش و واگذاری اجزای بدن
سوال: شخصی مبتلاء به سرطان است اطباء متخصص و به اتفاق تشخیص می دهند که امید حیات برای این شخص باقی نیست و خود مریض هم یقین دارد که چند صباحی بیش عمر نخواهد کرد. اگر این شخص بخواهد در آخرین لحظات حیات خود کلیه، چشم یا سایر اعضاء خود را مثلاً در مقابل ده میلیون تومان بفروشد تا وراث بتوانند با این پول امرار معاش نمایند در حالی که قطع اعضاء، هیچ گونه تسریع در مرگ شخص نداشته باشد فروش اعضاء جایز می شودیا خیر؟
جواب: واگذاری عضو اگر موجب تسریع موت شود بلااشکال جایز نیست و اگر موت مستند به آن باشد، مباشر در حکم قاتل است که به حسب موارد محکوم می شود و اگر خطر جسمانی نداشته باشد در این صورت نیز حکم به جواز واگذاری در نهایت اشکال است و معاوضه آن با پول باطل است. والله العالم.
سوال: خرید و فروش عضو بدن انسان زنده جهت پیوند به بیماران چه حکمی دارد؟
جواب: در صورتی که حفظ جان بیمار معینی فعلاً موقوف به آن عضو باشد و برای صاحب عضو هیچ گونه ضرری نداشته باشد، بعید نیست واگذاری عضو اشکال نداشته باشد ولی در هر حال خرید و فروش آن باطل است. والله العالم.
سوال: خرید و فروش کلیه در حال حیات و چشم بعد از فوت جایز است یا نه؟
جواب: جایز نیست. والله العالم.
سوال: کسی که وصیت می کند که پس از مرگم کلیه مرا برای محتاجین خارج کنید، آیا این وصیت قابل اجرا است یا نه, دیگر این که خارج کننده کلیه از بدن میت مسلمان باید دیه بپردازد یا نه؟
جواب: در صورت توقف حفظ نفس محترمه بر آن، جواز قابل توجیه است. و الا وصیت شخص، مجوز نیست و دیه هم در هر حال ساقط نمی شود و بر عهده خارج کننده کلیه است. والله العالم.
سوال: کسی در حال احتضار است و دکتر از حیات او قطع امید می کند، آیا وارث و یا ولی می تواند از اعضاء او اجازه پیوند به یک مریض دیگر بدهد یا نه؟ و یا کسی وصیت می کند در حال احتضار من دکتر حق دارد از اعضاء سالم من به مریض دیگر که احتیاج دارد پیوند بزند آیا صحیح است یا نه؟
جواب: قبل از فوت مریض وارث و یا ولی چنین حقی ندارد و همچنین خود مریض حق ندارد سفارش کند که قبل از فوت من عضوی از بدن من جدا شود و به کسی داده شود. بلی بعد از فوت مریض چنانچه حیات مومنی بستگی به پیوند عضوی داشته باشد جواز دادن عضوی از میت قابل توجیه است ولی باید دیه آن داده شود که مصرف خیرات جهت میت بشود. والله العالم.
ثبت دیدگاه