حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۳۰ آبان , ۱۴۰۳ Wednesday, 20 November , 2024 ساعت ×
خمس زراعت و زمین زراعى
۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۴
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام خمس - خمس زراعت و زمین زراعى مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

خمس زراعت و زمین زراعى

سوال: اگر شخصی با پول مخمس زمینی را برای کشاورزی خرید، و قیمت سوقیه آن بالا رفت، ولی بعداً زمین تبدیل به زمین بایر و ساختمانی شد و آن را فروخت، آیا اضافه قیمتِ آن در وقتی که می‎فروشد خمس دارد؟

جواب: در فرض مذکور ترقی قیمت آن از روز خرید جزء فواید سال فروش است و در صورتی که بین سال به مصرف موونه برسد خمس ندارد. والله العالم.

 

سوال: شخصی با مبلغی پس از تخمیس به خریدن قطعه ‎ای زمین و چاه آب برای زرع به خاطر گذران معیشت خود و عائله خود اقدام نمود، پس از چند سال آن مزرعه را فروخت؛ البته به مبالغی بیش از قیمت خرید اولیه سوال این است آیا وجه به دست آمده از فروش، خمس مجددی به آن تعلق می‎گیرد؟

جواب: در فرض سوال ترقی قیمت بعد از فروش جزء در آمد سال است که اگر تا آخر سال صرف نشود و باقی بماند خمس دارد. والله العالم.

 

سوال: اگر شخصی که با قناعت و امساک و آینده ‎نگری در طی چند سال از درآمد حاصله، چندین قطعه زمین خریده باشد، الآن جهت حساب خمس آیا لازم است آن ها را حساب کند و آیا به قیمت خرید یا به قیمت روز؟

جواب: در فرض سوال، اگر برای تجارت و افزایش قیمت نخریده، به قیمت خرید کافی است. والله العالم.

 

سوال: آیا زمین کشاورزی خمس دارد یا خیر؟

جواب: حکم سرمایه را دارد. اگر از درآمد سال تهیه شده خمس مبلغ خرید را بپردازد. والله العالم.

 

سوال: شخصی که سال خمسی ندارد فقط در فصل برداشت محصولات کشاورزی هرچه از قبیل گندم، برنج، ارزن و غیره اضافه داشته آن را پرداخت می‎کرده؛ حالا می‎خواهد سال خمسی قرار بدهد و مقداری برنج اضافه دارد. آیا با توجه به این که وقت برداشت محصولات نرسیده می تواندآن برنج ‎ها را حساب نکند و یا باید کل موجودی و دارایی را محاسبه کند؟

جواب: اگر سال بر برنج ‎های موجود نگذشته می تواند به مقدار خوراک خود و عائله‎ اش تا به دست آمدن محصول جدید کسر کند و خمس بقیه را بدهد. والله العالم.

 

سوال: اینجانب ساکن توابع شهرستان تویسرکان در دوران مالکیت دولت کشاورز بودم. بعد از دوران مالکیت، دولت ملک را به صورت قسطی به ما فروخته است و ما هم قسط های آن ها را پرداخت نموده ایم، اکنون نیز همان زمین ها را کشت می کنیم و امرار معاش می کنیم (خمس کلیه محصول ها نیز هر سال در صورت زیاد آمدن موونه داده شده است) حال آیا خود این زمین ها خمس دارند یا خیر ؟

جواب: اگر زمین ها را از مالک شرعی آن خریده باشید ملک شماست و اگر از مالک شرعی نخریده باشید به ملک مالک شرعی آن باقی است و در هر صورت خمس مبلغی را که در برابر آن زمین ها پرداخته‎ اید بپردازید کافی است. والله العالم.

 

سوال: کشاورزانی هستیم که با وامی که از دولت به ما داده می شود، چاه عمیق حفر نموده و با اقساط، سال به سال وام آن را می پردازیم و سال خمسی نیز داریم، آیا این چاه و موتور آب آن جزو سرمایه زراعت است که در بین هر سال که از اقساط وام را می دهیم سر سال باید آن را حساب نموده و خمس آن را بدهیم؟ یا پس از تمام شدن اقساط، مجموع آن را حساب نموده خمس آن را بدهیم یا این که اصلاً به آن خمس تعلق نمی گیرد؟

جواب: سر هر سال خمس مبلغ قسط را بپردازید. والله العالم.

 

سوال: فردی که زمین مواتی را برای کشاورزی و امرار معاش خود آباد می کند و این زمین به خاطر آباد شدن بدون این که پولی خرج کند دارای ارزش می شود، خمس این زمین واجب است یا نه؟

جواب: بلی باید خمس آن را بدهد. والله العالم.

 

سوال: در وسط سال موتور آب خراب می شود. مالک برای تعمیر آن هزینه می ‎کند، آیا باید آخر سال خمس آن را بدهد؟ و آیا آنچه برای وسایل کشاورزی می‎ خرد خمس دارد؟

جواب: اگر خرج تعمیر و تعویض موتور آب یا وسایل کشاورزی اسقاط شده می کند، خمس ندارد و چنانچه وسیله اضافه‎ ای بخرد مثل خرمن کوب برای تراکتور باید خمس مبلغ خرید را بدهد. والله العالم.

 

 

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.