حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۳۰ آبان , ۱۴۰۳ Wednesday, 20 November , 2024 ساعت ×
خمس سرقفلى مغازه
۱۲ آبان ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۳
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام خمس - خمس سرقفلى مغازه مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

خمس سرقفلى مغازه

سوال: شخصی بین سال خمسی سرقفلی مغازه ‎ای را خریده، بعد از مدتی سرقفلی افزایش یافته، آیا فعلاً که می‎خواهد خمس آن را بدهد قیمت خرید را حساب کند یا قیمت فعلی را که افزایش یافته است؟

جواب: اگر سرقفلی حق مشروعی برای او شده باشد خمس قیمت خرید را بدهد و هر وقت آن را به قیمت بیشتر فروخت زائد بر قیمت خریداری شده، جزو فوائد سال فروش است که اگر در موونه صرف نشد باید خمس آن ادا شود. والله العالم.

 

سوال: کسی که خمس می دهد بین سال خمسی سر قفلی مغازه ‎ای را خریده که در آن کسب کند، چند سال گذشته فعلاً می خواهد خمس آن را بدهد، آیا باید قیمت خرید را بدهد؟

جواب: اگر به ذمه خریده باشد و بعد از فائده و درآمد بین سال آن را اداء کرده باشد اداء خمس قیمت خرید کافی است. والله العالم.

 

سوال: مغازه ‎ای را به عنوان سرقفلی خریداری نموده ‎ام، آیا خرید مغازه هم جزء سرمایه محسوب می شود و خمس دارد؟

جواب: بلی مبلغی را که بابت مغازه داده ‎اید باید تخمیس نمایید. والله العالم.

 

سوال: اگر مغازه را به صورت قسطی بخریم آن هم خمس دارد؟

جواب: در هر سال هر مقدار از اقساط را که می دهید خمس آن را باید بدهید.والله العالم.

 

سوال: شخصی یک میلیون سرقفلی و یک میلیون جنس در مغازه به عنوان سرمایه دارد و درآمدش به اندازه مخارج و موونه زندگی است، آیا خمسی بر عهده اش است؟

جواب: خمس دارد. والله العالم.

 

سوال: اگر مغازه ‎ای را که چند سال در اجاره داشته با اذن مالک به دیگری واگذار کند و مبلغی را سرقفلی به او بدهند، فوراً باید خمس را بدهد یا تا سر سال خمسی می تواند تأخیر بیندازد که چنانچه از خرجش زیاد آمد بدهد؟

جواب: در فرض سوال می تواند تا سر سال تأخیر بیندازد تا در صورت عدم صرف در موونه خمس آن را بدهد. والله العالم.

 

سوال: شخصی سرقفلی را که متداول است برای یک مغازه می دهند از پولی که خمس آن را داده است داده، و فعلاً آن سرقفلی ترقی کرده البته تا مادامی که به کسی واگذار نکرده؛ می فرمایید خمس زیادی سوقیه را لازم نیست بدهد. حال این شخص فوت کرده و ورثه آن مغازه را با سرقفلی که چندین برابر اصل شده به دیگری فروخته و واگذار نموده اند آیا بر این ورثه لازم است خمس آن را که در زمان حیات مورث ترقی کرده است بدهند یا نه؟

جواب: در مورد سوال، چنانچه ترقی سوقی مربوط به قبل از فوت مورث بوده بعد از فوت او خمس ندارد و اگر ترقی مربوط به بعد از فوت مورث بوده، همان مقدار ترقی، ربح سال فروش محسوب است که در صورت صرف در موونه قبل از سال خمسی ورثه خمس ندارد و اگر صرف در موونه نشود و سال بگذرد خمس دارد. والله العالم.

 

سوال: کاسب، تاجر و مغازه‎ داری که دائماً سرمایه و درآمدش در حال تغییر است و حساب دقیق داشتن از دخل و خرج مغازه برایش میسر نیست. تکلیف او در پرداخت وجوهات چیست؟ آیا می تواند به طور تقریبی و حدسی سالیانه مبلغی را بپردازد یا خیر؟

جواب: در حال تغییر بودن درآمد، منافات با رسیدگی حساب درآمد ندارد و اگر بعض جزئیات را به طور دقیق متعذر است رسیدگی کند، حدس و تخمین کافی است. والله العالم.

 

سوال: در محل کسب ملک شخصی یا اجاره ای، مخارجی می کند که بعضی مربوط به کسب می شود و بعضی مربوط به کاسب مانند تلفن و آب و برق و تهویه هوا و بعض مخارج اثری در کسب ندارد مانند بنایی و کارگری یا تعمیرات، مثل سنگ فرش و… اگر همه این ها خمس دارد چگونه قیمت گذاری کند، در حالی که بعضی نایاب شده و چندین برابر قیمت پیدا کرده مثل تلفن و وسایل تهویه. نظر مبارک را اعلام فرمایید.

جواب: در فرض سوال خمس قیمت خرید وسایلی که در بین سال خمس جهت محل تهیه شده و عین آن ها موجود است مانند تلفن و وسایل تهویه و آب و برق را باید ادا نماید ولی ترقی قیمت سوقی آن ها تا نفروخته ‎اند خمس ندارد و مخارج دیگر که برای تعمیر مغازه مصرف شده اگر موجب افزایش قیمت مغازه نشود خمس ندارد و در مغازه اجاره ‎ای در صورت افزایش قیمت نیز خمس ندارد. والله العالم.

 

سوال: شخصی با پول تخمیس نشده مغازه ‎ای خریده و کاسبی می‎ کند. آیا می تواند خمس پولی را که مغازه خریده و تخمیس نشده از طریق کاسبی در این مغازه ‎بپردازد؟

جواب: اگر با پولی که سال بر آن گذشته و خمس به آن تعلق گرفته مغازه بخرد و معامله عین به عین باشد باید خمس ارزش فعلی مغازه را بدهد و اگر معامله به نحو کلی در ذمه بوده خمس قیمت خرید کافی است و پرداخت خمس از درآمد مخمس مغازه اشکال‎ ندارد. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.