حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳ Sunday, 24 November , 2024 ساعت ×
خمس مال به ارث رسیده
۱۵ آبان ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام خمس - خمس مال به ارث رسیده مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

خمس مال به ارث رسیده

سوال: اگر به شخصی ارثی برسد و از پول آن ارث، خانه ‎ای تهیه کند، آیا بر وی خمس واجب است یا خیر؟

جواب: در فرض سوال اگر در همان سالی که فروخته، با آن خانه مورد لزوم برای سکونت خود را خریده، خمس ندارد و اگر خانه را در سال بعد خریده، به مقدار ارزش مال موروثی در روز فوت مورّث خمس ندارد و مقدار زائد بر آن خمس دارد. والله العالم.

 

سوال: اگر به قیمت ارثی که به وارث رسیده اضافه شده باشد و وارث آن را (مال موروث را) بفروشد، آیا هر وقتی که آن را فروخت خمس آن را باید بدهد یا اگر زائد بر موونه سال او باشد، خمس آن واجب است؟

جواب: در فرض سوال، اصل مال موروثی تا فروخته نشده خمس ندارد و بعد از فروش آنچه زائد بر قیمت روز فوت مورث است از عواید سال فروش محسوب می شودکه اگر قبل از رسیدن سال صرف در موونه شود، خمس ندارد. والله العالم.

 

سوال: زمینی را که برایم به ارث رسیده فروخته ‎ام اگر پول آن را در سپرده‎ های دراز مدت بانک گذاشته و سود آن را هر ماه دریافت کنم. آیا به اصل پول خمس تعلق می‎گیرد؟ در صورتی که به پول (سودی که بانک می ‎پردازد) احتیاج داشته باشم آیا پول سود که بانک هر ماه می ‎پردازد حلال است یا خیر؟

جواب: چنانچه قیمت روز فروش آن بازمانی که به شما به ارث رسیده تفاوت نکرده خمس به آن تعلق نمی‌گیرد و الا باید خمس تفاوت قیمت را بدهید و سپرده را در صورتی که به بانک داده باشید که طبق ضوابط شرعی بانک با آن معاملات بنماید و درصدی از سود آن را به شما بدهد و درصدی را خود بانک به عنوان حق الزحمه و اجرت عمل بردارد ظاهراً آنچه را ماهیانه طبق قرارداد می ‎پردازد، اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: زمین کشاورزی که از ارث به فرد برسد، آیا بر او خمس تعلق می‎گیرد یا خیر؟ و چنانچه خمس بر او تعلق بگیرد باید به قیمت فعلی حساب شود یا به قیمت سابق؟

جواب: در فرض سوال زمین زراعتی که به ارث به شخص منتقل شده، خمس ندارد مگر این‌که یقین داشته باشد که مورث در صورت تعلق خمس به عین آن، خمس آن را نداده که در این صورت باید خمس آن را به قیمت فعلی بدهد. والله العالم.

 

سوال: آیا کسی که سال خمسی داشته و از دنیا رفته و سال خمسی آن هنوز نرسیده و طبق وصیت هم عمل شده، مقداری برنج و پول نقد و غیره زیاد آمده است، آیا مال ورثه است و آیا خمس به آن ها تعلق می‎گیرد؟

جواب: باید عواید بین سال متوفی که موجود است و یا طلب دارد کلاً تخمیس شود هرچند سال خمسی متوفی نرسیده باشد فقط مخارج تا حین موت او خمس ندارد نه بعد از موت. والله العالم.

 

سوال: مادر یکی از دوستانم فوت کرده است و از اموالی که به جای مانده مغازه ‎ای است که شوهر آن خانم پول آن را به عنوان هدیه به ایشان پرداخت کرده است آیا وارثین باید خمس بپردازند یا خیر؟

جواب: در فرض مسأله اگر وارث مقلد کسی است که هدیه را متعلق خمس می داند باید خمس آن را بدهد. والله العالم.

 

سوال: ماترک مرحوم پدر بنده در سال 1353 پس از پرداخت مالیات بر ارث و حقوق حقه زوجه ایشان، به بنده ارث رسیده است. در حال حاضر بر اثر فقدان رسید وجوهات شرعیه برای وارث، پرداخت خمس واجب می‌گردد یا نه؟

جواب: در صورتی که ورثه یقین ندارند که مورّث آن ها بدهی خمسی دارد، چیزی از لحاظ خمس بر ورثه واجب نیست. والله العالم.

 

سوال: شخصی زمین زراعتی به ارث برده و بعد از مدتی به قیمت بالاتر می‎ فروشد. این شخص، خمس تفاوت قیمت را باید بدهد یا نه؟

جواب: ترقی قیمت سوقیه جزء درآمد سال فروش است که اگر تا آخر سال صرف در موونه نشود خمس دارد. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.