حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۳۰ آبان , ۱۴۰۳ Wednesday, 20 November , 2024 ساعت ×
روزه قضا
۰۱ آبان ۱۴۰۲ - ۹:۵۸
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام روزه - روزه قضا مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

روزه قضا

سوال: مسافر در سفر نماز تمام خوانده، روزه را هم گرفته بعداً فهمیده که باید نماز را شکسته و روزه را افطار نماید. آیا نماز و روزه قبلی وی درست است یا احتیاج به اعاده دارد؟

جواب: نماز و روزه ‎اش صحیح است و احتیاج به قضاء ندارد. والله العالم.

 

سوال: چند روز روزه ماه مبارک رمضان، از چند سال، بر ذمه دارم، و در ضمن نمی ‎دانم از هر سال چند روزی بوده تکلیف چیست؟

جواب: در فرض مسأله می توانید به مقداری که یقیناً کمتر از آن مقدار نبوده اکتفاء نمایید، و اگر مقداری روزه قضاء بگیرید که بدانید قطعاً بیشتر از آن بر ذمه شما نیست احوط است. والله العالم.

 

سوال: نمی ‎دانم چند ساله بودم؛ 14 الی 15 ساله که عمداً نماز نخوانده ‎ام و روزه خواری هم کرده ام. بفرمایید وظیفه ی من در قبال این اعمال انجام نشده چیست؟

جواب: هر مقدار از نماز و روزه خود را که یقین دارید در حال بلوغ ترک کرده ‎اید باید قضا نمایید و برای تأخیر قضای روزه کفاره غیرعمد باید بدهید، و چنانچه افطار روزه بدون عذر و عمدی بوده باید برای هر روز کفاره عمد هم بدهید. والله العالم.

 

سوال: آیا کسی که روزه قضا در ذمه دارد می تواند روزه نذری بگیرد؟ در صورتی که نذر کرده باشد، تکلیف او چیست؟

جواب: کسی که روزه قضا بر ذمّه دارد، می تواند نذر کند که روزه بگیرد و صحیح ‎است. والله العالم.

 

سوال: بنده شش سال است که به سن تکلیف رسیده ‎ام یعنی 6 ماه رمضان بر من گذشته که می ‎بایست روزه می‎گرفتم. چهار سال اخیر را تماماً روزه گرفته ‎ام، 2 سال ابتدایی را نمی ‎دانستم که به تکلیف رسیده ‎ام، بعد ها فهمیدم که قبل از 15 سالگی مکلف بوده ‎ام از این رو بعضی از روزهای این دو ماه مبارک رمضان را روزه گرفته و بعضی دیگر را که حدوداً از هر دو ماه مبارک 30 روز می شود روزه نگرفته ‎ام. تکلیف بنده در برابر قضای این روزه ‎ها چیست؟

جواب: در فرض سوال، روزه‎ های فوت شده را قضا نمایید، و برای هر کدام یک مدّ طعام کفاره بدهید، و اگر التفات به وجوب صوم نداشته ‎اید و غافل از سوال کردن بوده ‎اید کفاره عمد واجب نیست. والله العالم.

 

سوال: شخصی 42 ساله تاکنون روزه نگرفته و گفته دارای 15 عائله بوده و برای تلاش و اداره خانواده ‎ام در گرما و سرما کار می ‎کردم و طاقت نداشتم روزه بگیرم. عذر شرعی هم نداشته است. خواهشمند است نظر مبارک را بیان فرمایید.

جواب: در مورد سوال چنانچه شخص مذکور، بدون عذر شرعی روزه نگرفته، باید کفّاره بدهد و نیز قضای روزه ‎هایی که نگرفته انجام دهد. والله العالم.

 

سوال: اگر دختری که 9 سالگی روزه بر او واجب شده است؛ بنا به گفته والدین که توان گرفتن همه روزه ‎ها را نداشته، چند روزه از روز های واجب را نگرفته باشد (و تمام روزه‎ های نگرفته را نیز نداند) و اکنون نیز نداند که آیا در آن زمان توان روزه‎ ها را داشته است یا نه و اطرافیان هم ندانند. تکلیف او چیست؟

جواب: در فرض سوال، هر مقدار را یقین دارد که کمتر از آن نبوده قضا کند. والله العالم.

 

سوال: حقیر در سنوات ماضیه سه سال در ماه مبارک رمضان در فصل تابستان و در گرمای طاقت فرسا و در شرایطی که گرفتن روزه دشوار بود مشغول درو، جمع ‎آوری زراعت و محصول بودم. لذا به اکراه بدون میل و رغبت از فضایل ماه مبارک محروم ماندم و روزه را افطار کردم که در ماه های بعد قضای آن را نمودم، آیا برئ الذمّه شده‎ ام یا نه؟

جواب: در مورد سوال، جمع آوری محصول مجوّز افطار روزه رمضان نیست. برای هر روزه ‎ای که افطار کرده‎ اید علاوه بر قضای آن روزه، کفّاره عمد به شرحی که در توضیح المسائل مذکور است باید ادا نمایید. والله العالم.

 

سوال: من در یکی از ماه های رمضان سال های گذشته چند روز از روزه ‎های خود را خورده ‎ام و مطمئن نیستم که در آن زمان به سن تکلیف رسیده بودم یا نه. البته اگر بخواهم از سال قمری حساب کنم چون تاریخ تولد ثبت شده در شناسنامه من با تاریخ حقیقی مطابقت ندارد من نمی توانم حساب کنم که به سن تکلیف رسیده بودم یا نه. تکلیف من چیست؟

جواب: با این که تاریخ قمری ولادت خود را نمی دانید و تاریخ شمسی آن را هم نمی دانید، تکلیفی بر شما نیست. بلی، اگر تاریخ شمسی را می دانید طبق تفاوت شمسی با قمری تاریخ قمری را معین نمایید و با این که می دانید شناسنامه تاریخ حقیقی نیست، شناسنامه میزان نیست. والله العالم.

 

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.