حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

دوشنبه, ۱ بهمن , ۱۴۰۳ Monday, 20 January , 2025 ساعت ×
شطرنج، نرد و پاسور
۳۰ دی ۱۴۰۲ - ۸:۳۲
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع شطرنج، نرد و پاسور مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

شطرنج، نرد و پاسور

سوال: بازی کردن با شطرنج بدون برد و باخت چه حکمی دارد و خرید و فروش آن و نگاه کردن به افرادی که بازی می کنند چطور؟

جواب: بازی با شطرنج و لو بدون برد و باخت باشد اشکال دارد و حضور در مجلسی که شطرنج بازی می کنند نیز اشکال دارد. والله العالم.

 

سوال: هم اکنون در کشور اسلامی ما عموماً بازی با ورق مانند شطرنج به عنوان سرگرمی و گاهی جهت تقویت حافظه و بدون برد و باخت عموماً انجام می شود، نظر حضرتعالی در این مورد چیست؟

جواب: بازی با شطرنج و ورق و هر آلت قمار دیگر و لو بدون برد و باخت باشد، به نظر اینجانب حرام است. والله العالم.

 

سوال: در مورد بازی با شطرنج همراه با شرط ‎بندی که جای سوالی نیست و مسلماً حرام است اما بازی به عنوان یک سرگرمی سالم و کاملاً فکری نیز حرام است؟ من به نوبه خود این وسیله را دارای شرایط زیر می‎دانم. 1. یک سرگرمی است که چون مغز را به کار می‎گیرد اوقات بازی تلف‎ نمی شود. 2. چون در این بازی نباید اشتباه کرد، بنابراین باعث افزایش دقت و توان تصمیم‎ گیری افراد می ‎گردد. 3. چون در این بازی باید جوانب هر حرکت را سنجید، پس در زندگی عادی نیز می تواند بهره ‎برداری شود. 4. این بازی بر خلاف برخی دیگر بر اساس شانس و اتفاق نیست و در قیاس با بازی های الکترونیکی و از این قبیل دارای برتری ‎هایی است. 5. دارای ابعاد کوچک و قیمت کم است و برای عموم قابل استفاده می باشد. بنده از حضور جنابعالی درخواست می ‎دارم که نظر خود را بفرمایید، اگر پاسخ شما مثبت است که هیچ، اما در صورتی که منفی است خواهشمند است بفرمایید چرا؟ و بنابراین چرا در کشور ما مسابقات سراسری شطرنج به مناسبت‎ های گوناگون برگزار می‎گردد؟

جواب: شطرنج آلت قمار است و بازی با آن ولو بدون برد و باخت باشد به نظر اینجانب جایز نیست و روایاتی که نهی از بازی با شطرنج دارد برد و باخت در آن ذکر نشده ممکن است شارع مقدس به جهت آلوده نشدن به این گونه امور و دوری از مفاسد آن مطلقاً نهی نموده باشد، فوایدی که برای شطرنج از قبیل سرگرمی و افزایش دقت و تصمیم گیری و غیره ذکر کرده ‎اید نمی تواند مجوز عمل حرام بشود با توجه به این که امور مذکوره را می توان با انجام اعمال حلال واجب و مستحب تحصیل نموده و برگزاری مسابقات سراسری شطرنج، مجوز شرعی نیست. والله العالم.

 

سوال: بازی شطرنج با کامپیوتر اگر برد و باخت مطرح نباشد چه حکمی دارد؟

جواب: در حرمت شطرنج فرقی بین بازی با کامپیوتر و غیر آن نیست. والله العالم.

 

نوشته های مشابه

بازی و سرگرمی
1 سال قبل
شعر
1 سال قبل

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.