حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۳۰ آبان , ۱۴۰۳ Wednesday, 20 November , 2024 ساعت ×
مبطلات روزه
۳۰ مهر ۱۴۰۲ - ۹:۰۲
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام روزه - مبطلات روزه مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

مبطلات روزه

سوال: اگر کسی در ماه مبارک رمضان، از خواب بیدار شود و بعد متوجه شود که از وقت اذان گذشته است، آیا روزه این فرد صحیح است؟

جواب: بلی، صحیح است. والله العالم.

 

سوال: کیفیت روزه شخص کاهل نماز، که در انجام نماز های واجبش، کوتاهی کرده چیست؟

جواب: روزه، واجب دیگری است و شخص مذکور به جهت کاهل نماز بودن، معصیت کار است، ولی روزه او صحیح است. والله العالم.

 

سوال: اگر در ماه مبارک رمضان، قرآن را به طرز غلطی بخوانیم، ضرری متوجه روزه می شود؟ (عدم تلفظ صحیح کلمات)

جواب: اگر عمداً آیات را غلط نخواند، اشکال ندارد و رعایت تجوید در قرائت قرآن واجب نیست. والله العالم.

 

سوال: حکم شرع مقدس را در مورد اشخاصی که کارشان غواصی در اعماق آب هاست نسبت به نماز و روزه بیان فرمایید؟

جواب: زیر آب رفتن با لباس غواصی بنابر احتیاط واجب مبطل صوم است، ولی اگر شخص داخل زیر دریایی که شبیه اطاق است و ملاصق بدن نیست زیر آب برود، روزه باطل نمی شود و نسبت به نماز، کسی که با لباس غواصی زیر آب است اگر نمی تواند خارج شود و نماز بخواند و یا وقت تنگ است با همان حال مقداری که می تواند قرائت و سایر اذکار را بخواند و رکوع و سجود را به ایماء و اشاره انجام دهد و به احتیاط واجب بعد هم قضای آن نماز را بخواند. والله العالم.

 

سوال: کشیدن سیگار و استعمال قلیان، آیا مبطل روزه هست؟

جواب: بنابر احتیاط واجب، روزه ‎دار نباید دود سیگار یا قلیان را به حلق برساند. والله العالم.

 

سوال: آیا کشیدن تریاک برای شخص معتاد، در ماه مبارک رمضان، مبطل روزه می باشد؟

جواب: احتیاط واجب در ترک آن است؛ چه برای معتاد و چه غیر. والله العالم.

 

سوال: آیا کشیدن سیگار، به صورتی که دود آن را فرو نبرند، روزه را باطل می‎کند؟

جواب: اگر دود آن را فرو نبرند روزه را باطل نمی‎کند، ولی تظاهر به آن در این صورت، مناسب نیست و به احترام ماه مبارک ترک شود. والله العالم.

 

سوال: زدن آمپول مقوی یا پنی‎سیلین یا سرم برای روزه ‎دار جایز است یا خیر؟

جواب: اشکال ندارد و فرقی بین اقسام آمپول ها نیست، ولی احتیاط مستحب در ترک است. والله العالم.

 

سوال: اگر کسی در ماه مبارک رمضان، قبل از اذان صبح، از خواب بیدار شود و در خواب محتلم شده باشد و امکان غسل کردن را نداشته باشد، حکم روزه این فرد چه می شود؟

جواب: در فرض سوال اگر متمکن از غسل قبل از اذان صبح نباشد، تیمم بدل از غسل کند و روزه بگیرد. والله العالم.

 

سوال: شخصی در ماه رمضان با خود بازی می کند ولی منی بیرون نمی‎آید و علائم جنب هم در او نیست. بعد از ساعتی بول می کند و مایعی سفید رنگ خارج می شود. شک دارد منی هست یا نه. آیا روزه او باطل است؟ و در صورت بطلان، کفاره دارد یا نه؟

جواب: اگر کاری با خود کند که بر حسب عادت موجب انزال منی می شود، هرچند منی انزال نشود، روزه ‎اش باطل است، ولی در فرض مذکور وجوب کفاره معلوم نیست، و اما اگر بر حسب عادت موجب انزال نمی شده و بعد هم شک کرده که منی همراه ادرار خارج شده یا خیر، روزه صحیح است. والله العالم.

 

سوال: کسی که نمی ‎دانسته استمناء روزه را باطل می کند و حتی یک گناه کبیره است، اگر این عمل را انجام دهد، آیا روزه او باطل است؟ اگر باطل است کفاره دارد یا خیر؟ اگر دارد مقدار آن چقدر است؟

جواب: در فرض سوال، باید قضای روزه را بگیرد ولی کفاره ندارد. بلی، اگر جاهل مقصّر باشد، به این معنی که در موقع ارتکاب عمل، احتمال حرمت بدهد و سوال نکند و یا بداند، استمناء حرام و معصیت است، هرچند نداند که روزه را باطل می کند و در روز ماه رمضان انجام دهد، کفاره جمع دارد، که در توضیح المسائل مسأله شماره 1674 ذکر شده است. والله العالم.

 

سوال: اگر شخصی در کلاس درس بوده ناگهان متوجه گردید که لای دندان غذایی است و خود را مقداری کنترل نموده به این امید که در پایان درس آن را بیرون ریزد، ولی احتمال قوی می‎دهد که در کلاس درس همراه با آب دهان وارد حلق شده باشد، آیا روزه باطل می شود یا این شخص معذور می باشد؟

جواب: در فرض سوال مجرد وجود غذا در لای دندان و یا در داخل آب دهن تا پایین نرود، مبطل روزه نیست، البته باید شخص مذکور به هر نحوی، از رفتن غذا به معده ممانعت نماید و احتمال پایین رفتن غذا موجب بطلان روزه نیست. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.