احکام وقف – متولی وقف
سوال: در مواردی که واقف در وقف نامه امر تولیت را به اولاد خود نسلاً بعد از نسل تفویض نموده است، آیا متصف بودن متولی از اولاد به صفات عمومی کفایت و امانت و احیاناً عدالت نیز در اداره امور موقوفه به نظر مبارک حضرتعالی لازم است یا خیر؟
جواب: ظاهر این است که اگر واقف شرط امانت و عدالت نکرده باشد جواز تصدی متولی مشروط به این صفات نیست و عمل او طبق دستور مقرر در وقف نافذ و صحیح است. بلی اگر خیانت و تخلف او از شرایط مقرر در وقف محرز شود حاکم شرع جامع الشرایط باید مداخله و ضم امین نماید و اما نسبت به کفایت، اگر مطلقاً فاقد باشد حق تصدی ندارد و اگر با داشتن کفایت، بالمباشره متمکن از انجام امور موقوفه نیست ولی با تعیین وکیل متمکن از اداره وقف است و در وقف هم شرط مباشرت متولی نشده باشد متولی با تعیین وکیل باید اعمال تولیت نماید. والله العالم.
سوال: آیا اداره اوقاف شهرسـتان می تواند از تجدید اجاره نامه ملـک موقوفه خاص که سال هاست در اجاره اینجانب و ممر درآمدم می باشد بدون رضایت اینجانب خود داری نماید؟
جواب: بعد از پایان مدت اجاره متولی شرعی ملک موقوفه می تواند ملک را به هرکس که بخواهد اجاره دهد. والله العالم.
سوال: آیا جایز است واقف که خود متولی بوده و در سند مالکیت برای خود اختیار تام داشته زیرزمین و سه باب مغازه را با هزینه شخصی خود ساخته درآمد اعیانی آن ها را برای خود بردارد؟
جواب: اگر واقف قبل از وقف، زیر زمین و مغازه را احداث نموده باشد و ضمیمه موقوفه نباشد، اشکال ندارد و عمل او محمول بر صحت است. والله العالم.
سوال: وقف نامه ای متعلق به سال 1321 هجری قمری که فتوکپی آن ضمیمه این نامه است واقف آن زمینی را وقف نموده تا مال الاجاره در عزا داری صرف شود و تولیت هم با واقف مادام الحیوه و بعد از او با أرشد اولاد ذکور بطناً و نسلاً بعد بطن و نسل در هر طبقه با تقدم ذکور بر اناث باشد. آیا ارشد اولاد ذکور اکبر اولاد ذکور است یا خیر و آیا با بودن یک نفر از طبقه سابق به لاحق می رسد یا نه و آیا عین موقوفه بین ورثه تقسیم می شود یا فقط تولیت به ارث است و در فرضی که متولی عمل به وقف نامه ننموده تولیت به دیگری منتقل می شود یا به حاکم شرع مراجعه شود؟
جواب: در مورد سوال کلمه ارشد ظهور در کمال عقل و درایت دارد نه تنها در کبر سن و با بودن یک نفر از طبقه سابق تولیت به لاحق نمی رسد و در صورتی که متولی به وظایف شرعی عمل نکند به حاکم شرع مراجعه می شود تا ضم امین نماید و ملک وقف بین وراث تقسیم نمی شود بلکه اختیار آن با متولی شرعی است که طبق مقررات وقف عمل نماید. والله العالم.
سوال: موقوفه ای که معلوم التولیه و در قید حیات است، آیا شرعاً جایز است دیگران در آن دخالت یا تصرف نمایند؟
جواب: به طور کلی در صورتی که متولی منصوص به وظیفه شرعی خود عمل میکند، دیگران حق دخالت در آن را ندارند و اگر به وظیفه شرعی خود عمل نمی کند باید به حاکم شرع جامع الشرایط مراجعه شود. والله العالم.
ثبت دیدگاه