موارد استخاره و عمل به استخاره
سوال: آیا در همه موارد مى توان به قرآن استخاره کرد یا موارد خاصى دارد فى المثل در مورد طلاق گرفتن یا نگرفتن مى شود استخاره کرد یا نه؟ و دیگر اینکه اگر شخصى استخاره کند و به آن عمل نکند چگونه است؟
جواب: مورد استخاره در کارى است که شرعاً در آن، شخص تکلیف به وجوب یا حرمت بلکه استحباب یا کراهت نداشته باشد و الا در انجام دادن عمل واجب یا حرام استخاره معنى ندارد و در عمل مستحب یا مکروه هم استخاره بی مورد است.
بلى، اگر عمل مستحب چند مصداق داشته باشد مثل ازدواج که با این شخص و آن شخص و شخص دیگر هر کدام مصداق مستحب است ولى براى تعیین اولى از بین آنها بعد از بررسى مرجحات و مساوى بودن موارد استخاره نماید.
همچنین در امور مباح از کارهاى دنیوى که شخص خوب و بد و منفعت و ضرر آن را نمى داند استخاره مورد دارد. بلکه اگر در ترک امر مکروه یا فعل مستحب احتمال ضرر مى دهد استخاره جایز است. مع ذلک با شور و مشورت اقدام کردن نیز شرعاً راجح و مستحب است و چنان که با توکل و اعتماد به خدا نیز وارد عمل شدن مستحب است «فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکلْ عَلَى اللهِ».
در جاهایی که استخاره مورد داشته باشد، پس از استخاره اگر عمل به آن نشود ممکن است موجب پشیمانى و احیاناً ضرر شود و به هرحال عمل به آن شرعاً واجب نیست.
ثبت دیدگاه