نمازهای مستحب
مسأله 772. نمازهای مستحب زیاد است، و آنها را نافله گویند، و از بین نمازهای مستحبی به خواندن نافلههای شبانهروز بیشتر سفارش شده، و آنها در غیر روز جمعه سی و چهار رکعت است که هشت رکعت آن نافله ظهر و هشت رکعت نافله عصر و چهار رکعت نافله مغرب و دو رکعت نافله عشا و یازده رکعت نافله شب و دو رکعت نافله صبح میباشد، و چون دو رکعت نافله عشا را بنابر احتیاط واجب باید نشسته خواند، یک رکعت حساب میشود، ولی در روز جمعه بر شانزده رکعت نافله ظهر و عصر، چهار رکعت اضافه میشود، و بهتر این است که تمام بیست رکعت را پیش از ظهر به جا آورد.
مسأله 773. از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن باید به نیت نافله شب و دو رکعت آن به نیت نماز شفع و یک رکعت آن، به نیت نماز وتر خوانده شود، و هشت رکعت نافله شب و همچنین نافله ظهر و عصر و مغرب را باید مانند نماز صبح دو رکعتی بخوانند و دستور کامل نافله شب در کتابهای دعا گفته شده است.
مسأله 774. نمازهای نافله را میشود نشسته خواند، ولی بهتر است دو رکعت نافله نشسته را یک رکعت حساب کند، مثلاً کسی که میخواهد نافله ظهر را که هشت رکعت است نشسته بخواند، بهتر است شانزده رکعت بخواند، و اگر میخواهد نماز وتر را نشسته بخواند، دو نماز یک رکعتی نشسته بخواند.
مسأله 775. نافله ظهر و عصر را در سفر نباید خواند، ولی نافله عشا را رجاءاً میتوان خواند.
وقت نافلههای یومیه
مسأله 776. نافله نماز ظهر پیش از نماز ظهر خوانده میشود، و وقت فضیلت آن از اول ظهر است تا موقعی که آن مقدار از سایه شاخص که بعد از ظهر پیدا میشود به اندازه دو هفتم شاخص شود، مثلاً اگر درازی شاخص هفت وجب باشد، هر وقت مقدار سایه آن به دو وجب رسید، آخر وقت فضیلت نافله ظهر است، و تا آخر وقت فریضه هر گاه پیش از نماز ظهر به قصد ادا به جا آورد صحیح است، و همچنین وقت اداء نافله عصر تا وقت اداء فریضه عصر است.
مسأله 777. نافله عصر پیش از نماز عصر خوانده میشود، و وقت فضیلت آن تا موقعی است که سایه شاخص به چهار هفتم آن برسد، و چنانچه بخواهد نافله ظهر را بعد از نماز ظهر یا نافله عصر را بعد از نماز عصر بخواند، بنابر احتیاط واجب نیت ادا و قضا نکند، و به قصد ما فی الذمه به جا آورد.
مسأله 778. وقت نافله مغرب بعد از تمامشدن نماز مغرب است تا وقتی که سرخی طرف مغرب که بعد از غروبکردن آفتاب در آسمان پیدا میشود از بین برود، اگر چه بعید نیست امتداد وقت نافله مغرب به امتداد وقت آن فریضه باشد.
مسأله 779. وقت نافله عشا بعد از تمامشدن نماز عشا تا نصف شب است، و بهتر است بعد از نماز عشا بلافاصله خوانده شود.
مسأله 780. نافله صبح پیش از نماز صبح خوانده میشود و وقت آن بعد از فجر اول است تا وقتی که سرخی طرف مشرق پیدا شود، و نشانه فجر اول در وقت نماز صبح گفته شد؛ و ممکن است نافله صبح را بعد از نافله شب بلافاصله خواند.
مسأله 781. وقت نافله شب از نصف شب است تا اذان صبح، و بهتر است نزدیک اذان صبح خوانده شود.
مسأله 782. مسافر و کسی که برای او سخت است نافله شب را بعد از نصف شب بخواند، میتواند آن را در اول شب به جا آورد.
نماز غفیله
مسأله 783. یکی از نمازهای مستحب، نماز غفیله است، و وقت آن بین نماز مغرب و عشا است و در رکعت اول آن، بعد از حمد باید به جای سوره این آیه را بخوانند:
وَ ذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَیْهِ فَنَادى فی الظُّلُمَاتِ أَنْ لا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَک إنّی کنْتُ مِنَ الظّالِمینَ فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَ نَجَّیْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَ کذَلِک نُنْجِی الْمُؤْمِنینَ
و در رکعت دوم بعد از حمد به جای سوره، این آیه را بخوانند:
وَ عِنْدَهُ مَفَاتِحُ الْغَیْبِ لا یَعْلَمُهَا إلَّا هُو وَ یَعْلَمُ مَا فِی البَرِّ وَالْبَحْرِ وَ مَا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَه إلَّا یَعْلَمُهَا وَ لَا حَبَّه فی ظُلُمَاتِ الأرْضِ وَ لَا رَطْب وَ لَا یَابِس إِلَّا فی کتَاب مُبِین
و در قنوت آن بگویند:
أَللّهُمَّ إنّی أَسْأَلُک بِمَفَاتِحِ الْغَیْبِ الَّتی لا یَعْلَمُهَا إِلَّا أَنْتَ أنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَ أنْ تَفْعَلَ بی کذَا وکذَا
و به جای کلمه کذا و کذا حاجتهای خود را بگویند، و بعد بگویند:
أَللّهُمَّ أنْتَ وَلِیُّ نِعْمَتی وَ الْقَادِرُ عَلى طَلِبَتی تَعْلَمُ حَاجَتی فَأسْئَلُک بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ لَمَّا قَضَیْتَهَا لِی
برای بازگشت به صفحه رساله بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
رساله توضیح المسائل حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (قدس سره)
ثبت دیدگاه