حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ Saturday, 23 November , 2024 ساعت ×
وضو
۱۳ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۰
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع وضو مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

وضو

سوال: هنگام مسح سر اگر دست به پیشانی برسد، آیا وضو اشکال دارد؟

جواب: با آن قسمت از دست که به آب صورت رسیده مسح پا را نکشد. والله العالم.

 

سوال: شستن بار سوم در وضو حرام است. آیا مبطل وضو نیز هست؟

جواب: اگر دست چپ را سه بار بشوید چون میخواهد بعد از شستن، مسح سر و پاها را با دست ‌ها بکشد و آبی که در دست ‌ها مانده آب خارج از وضو محسوب می شود وضو هم باطل است. والله العالم.

 

سوال: آیا هنگام وضوگرفتن لب هم باید شسته شود و اگر لب چرب باشد اشکال دارد؟

جواب: بلی؛ لب هم باید شسته شود ولی اگر چربی کم باشد به طوری که عرفاً مانع محسوب نشود اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: نقّاشانی که امکان تفحص زیاد برای رفع حاجب از تمام اعضاء وضو ندارند و بعد از مدتی روی عضوی رنگ می بینند، تکلیف امور عبادی آن ها چیست؟

جواب: بر اعضای وضو و غسل چیزی که جرمیت دارد و مانع از رسیدن آب به اعضاء است نباید باشد و الا وضو و غسل صحیح نیست. بلی، اگر ازاله رنگ یا هر مانع دیگری ممکن نباشد در این صورت حکم جبیره دارد که در توضیح المسائل مذکور است. والله العالم.

 

سوال: جوهر خودکار مانع از رسیدن آب به پوست بدن است یا نه؟

جواب: چنانچه جرمیت داشته باشد مانع است. والله العالم.

 

سوال: بعضی‎ها می‎گویند اگر بیش از هفت قدم راه رفتید و بعد سر را مسح کشیدید این وضو باطل است. آیا این سخن صحیح است؟

جواب: اگر انسان شستن وضویی را تمام کرده باشد، چنانچه به مقداری که عرفاً پیدرپیبودن وضو محفوظ باشد، راه برود و بعد مسح بکشد، وضو صحیح است و اندازه معینی برای راه رفتن نیست. والله العالم.

 

سوال: هنگام وضوگرفتن برای یکی از نماز های پنج گانه مسح را فراموش کرده ام (نمی‎دانم کدام یک بوده)، تکلیف چیست؟

جواب: در فرض سوال، یک نماز صبح و یک نماز مغرب و یک نماز چهار رکعتی بدون تعیین ظهر یا عصر یا عشاء بخوانید و اگر نماز ظهر و عصر را با یک وضو میخوانید، دو نماز چهار رکعتی لازم است؛ یکی به قصد نماز ظهر احتیاطی و دیگر به نیت نماز چهار رکعتی اعم از عصر و عشا. والله العالم.

 

سوال: هنگام وضو اگر احیاناً و یا عمداً دست طوری قرار گیرد که آب وضو به طرف آرنج سرازیر شود اشکالی در وضو ایجاد می کندیا خیر؟

جواب: اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: هنگام وضو که باید صورت و دست ‌ها را از بالا به پایین شست اگر کسی سهواً دستش از پایین به بالا رفت و یا افقی شست، آیا وضویش اشکال ‎دارد؟

جواب: اگر سهواً دست به طرف بالا برود اشکال ندارد و مجموعاً باید در نظر عرف، شستن از بالا به پایین صدق کند هرچند گاهی افقی دست بکشد. والله العالم.

 

سوال: آیا در همه دست کشیدن ‌ها در وضو، باید ابتدا از بالای دست کشید و اگر کسی مثلاً از وسط دست کشید در عین حال که بالا را شسته است آیا اشکال دارد در حالی که از اسفل به اعلی را نَشُسته است؟

جواب: بعد از شستن هر قسمتی می تواند از بعد آن قسمت، وضو را ادامه دهد؛ بنابراین در فرض سوال دست کشیدن از وسط مانع ندارد. والله العالم.

 

سوال: در اماکن عمومی مواجه می‎شویم با اشخاصی که موقع شستن دست و صورت چه به نیت وضو و چه غیروضو، بارانی از آب بر اطرافیان خویش که در حال انجام وضو هستند (و مسلماً باید شستن اول و دوم را رعایت و مسلماً از آب خارج از وضو اجتناب کنند) می‎پاشند. آیا وضوی این اطرافیان صحیح ‎است؟

جواب: اگر اطرافیان، وضوی خودشان را با نیت مجموع آبی که در دست آن ها است چه آبی که خودشان می ‎ریزند و چه آبی که از وضوی دیگری ترشح کرده ادامه دهند اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: اگر در هنگام وضوگرفتن برای جلوگیری از اسراف در وضو، در ظرف آب ریخته و با آن آب وضو بگیریم. در حالی که اطراف ظرف را قبل از وضو بشوییم، آیا تری (خیسی) آب دور ظرف وضو را باطل می کند با توجه به این‌که هنگام وضو گرفتن ظرف آب را با دست راست یا چپ بلند می‎کنیم؟

جواب: تری مذکور وضو را باطل نمی‎کند. والله العالم.

 

سوال: معلولانی که دست یا پای آنان مصنوعی است هنگام وضو گرفتن و غسل‌کردن و مواضع سجده بر زمین گذاشتن چه تکلیفی دارند؟

جواب: شستن دست و پای مصنوعی در وضو و غسل لازم نیست و همچنین گذاشتن انگشت پای مصنوعی و یا کف دست مصنوعی بر زمین در حال سجده لازم ‎نیست. والله العالم.

 

سوال: وضوگرفتن با کفش یا نعلین مغصوب اشکال دارد یا خیر؟

جواب: اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: اگر انسان منزلی را خریداری کرده باشد و تقاضای وصل آب و برق را داده باشد ولی برای او وصل نکرده باشند و او با انشعاب از آب و برق همسایه استفاده کند، آیا این آب و برق مشکلاتی برای نماز و روزه او ایجاد نمی‎کند؟

جواب: اگر مسئولان امر اجازه دهند اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: استفاده از آب قنات و آبی که صاحبانش را نمی شناسیم برای گرفتن وضو و شستن فرش و غیره چگونه است؟

جواب: وضو گرفتن از قنات‌ های بزرگ اگرچه انسان نداند که صاحبان آن ها راضی هستند، اشکال ندارد، ولی شستن فرش واستفاده ‌هایی نظیر آن مشکل است مگر آن‌که بحسب مرسوم محلّ این گونه استفاده‌ ها معمول باشد و منعی هم از مالک نرسیده باشد. والله العالم.

 

سوال: اگر شخصی که موی سرش ریخته است بخواهد به اصطلاح امروزه موی سرش را ترمیم کند و به عبارت دیگر روی سرش مو بکارد در این صورت حکم وضو و غسلش چگونه خواهد بود؟

جواب: اگر کاشتن مو به نحوی باشد که مو به بدن متّصل می شود و رشد میکند، مانند موی طبیعی در این صورت غسل و وضو هر دو صحیح است ولی چنانچه مو، روی حاجبی بافته شده باشد و یا آن را به وسیله چسب و غیر ذلک به سر بچسبانند جایز نیست و در صورت چسباندن اگر قابل کندن نباشد باید علاوه بر وضو و غسل جبیره‎ ای تیمم بدل از غسل یا وضو نیز بنماید. والله العالم.

 

سوال: آیا زدن مقداری کرم به صورت و دست برای وضو اشکال دارد؟ از کجا می توان فهمید که این کرم مانع از رسیدن آب به پوست است یا نه؟

جواب: اگر مانع رسیدن آب به بشره نباشد اشکال ندارد و تشخیص آن، اگر برای شخص ممکن نیست، با عرف ‎است. والله العالم.

 

سوال: آیا اگر قبل از دخولِ وقتِ نماز، برای نماز، وضو بگیرد، صحیح است؟ در صورتی که صحیح باشد فرقی بین این‌که وقت نزدیک باشد یا نه هست یا خیر؟

جواب: اگر وقت نماز نزدیک است می تواند به عنوان تهیوء (آماده شدن) برای نماز وضو بگیرد و اگر خیلی قبل از وقت است وضو را به عنوان بودن بر حال طهارت بگیرد و در هر دو صورت می تواند با آن وضو نماز واجب یا مستحب را بخواند. والله العالم.

 

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.