حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

پنجشنبه, ۱۲ مهر , ۱۴۰۳ Thursday, 3 October , 2024 ساعت ×
احکام شک و خلل در نماز
۰۹ مهر ۱۴۰۲ - ۸:۵۵
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام شک و خلل در نماز مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

احکام شک و خلل در نماز

سوال: شخصی در حال نماز شک می کند که رکعت آخر ظهر است یا اول عصر، تکلیفش چیست؟ آیا حکم وسعت و ضیق وقت متفاوت است؟

جواب: در فرض سوال باید بنا بگذارد که رکعت آخر ظهر است. بلی، در ضیق وقت که اگر بخواهد نماز را تمام کند حتی یک رکعت از عصر را در وقت درک نمی ‎کند، باید این نماز را قطع کند و نماز عصر را بخواند. والله العالم.

 

سوال: اگر کسی در تعداد سجده ‎ها شک کند و هر چه فکر کند یادش نیاید، تکلیف چیست؟

جواب: اگر محل سجده نگذشته باید بجا آورد. والله العالم.

 

سوال: اگر شخصی کثیر الشک شود در این که این نماز چهار رکعتی که خوانده ام نماز ظهر است یا عصر و طبق قرائن و مظنّه ‎ای که احیاناً حاصل می شود از گذشتن وقت و غیره بعد ها معلوم می شود که نماز عصر است و ظهر را قبلاً خوانده است، بفرمایید اگر آن شواهد و قرائن حاصل نشود و در همان حالت شک باقی بماند تکلیف چیست؟

جواب: در فرض سوال چنانچه در خصوص این که نماز چهار رکعتی که خوانده نماز ظهر است یا عصر کثیر الشک باشد یعنی مکرراً این شک برای او حداقل در سه نوبت حاصل شود بنا بگذارد بر این که عصر است و نماز ظهر را قبلاً خوانده ولی اگر در سایر موارد کثیر الشک باشد و در این مورد اتفاقاً شک کند باید یک نماز چهار رکعتی به قصد ما فی الذمّه یعنی بدون نیت ظهر یا عصر بخواند. والله العالم.

 

سوال: امام، نماز چهار رکعتی می‎خواند و مأموم نماز مغرب، در حال ایستاده مأموم شک می کند، نمی ‎داند 3 رکعت خوانده یا چهار رکعت. شک مأموم چطور می باشد؟

جواب: در مورد سوال، مأموم صبر کند تا امام رکوع و سجود خود را بجا آورد تا بعد از سجده دوّم تکلیف روشن ‎شود و در این حالت قربه الى اللّه ذکر بگوید پس اگر تشهد گفت مأموم بدون رکوع و سجود بنشیند و تشهد بخواند و نماز خود را تمام کند و دو سجده سهو هم بجا آورد و اگر امام برخاست نماز مأموم فرادی می شود و به طور فرادی رکوع و سجود را بجا آورد و نماز خود را تمام کند. والله العالم.

 

سوال: گاهی اوقات شک هایی از قبیل خارج شدن باد از معده و شک در درست گرفتن وضو و درست گفتن تکبیره الاحرام پیش می‎آید. وظیفه انسان ‎چیست؟

جواب: در موقعی که شک در خروج باد می کند به شک خود اعتنا نکند و نسبت به وضو و تکبیره الاحرام چنانچه نحوه وضو صحیح و تکبیر صحیح را می داند اگر بعد از تمام کردن وضو و تکبیر شک کند درست بوده یا نه؟ محکوم به صحت اند. والله العالم.

 

سوال: بعد از اتمام نماز اگر تکلیف سجده سهو بود و نمازگزار از قبله رو برگرداند تکلیف چیست؟

جواب: هر وقت متوجه شد انجام دهد. والله العالم.

 

سوال: بعد از تشهد سجده سهو، آیا هر سه سلام را باید گفت یا فقط سلام آخر را؟

جواب: سلام آخر کافی است. والله العالم.

 

سوال: در اثر ندانستن مسأله، نماز احتیاط را با سوره خوانده بعد فهمیده که باید بدون سوره خوانده شود. آیا نمازهایش صحیح است یا اعاده و قضا دارد؟

جواب: نمازهایش صحیح است. والله العالم.

 

سوال: در مورد شک وسواسی در نماز توضیحاتی بیان فرمایید.

جواب: در مورد شک در نماز کسی که وسواسی است و شک بسیار می کند به هر طرف شک که صحیح است بنا بگذارد مثلاً اگر شک می کند که یک سجده کرده ام، یا دو سجده، بگوید دو سجده کرده ام یا دو رکعت بجا آورده ‎ام یا سه رکعت، اگر نماز صبح است بگوید دو رکعت، و در نماز های دیگر بگوید سه رکعت، اگر شک می کند که رکوع بجا آورده ‎ام یا نه بگوید بجا آورده ‎ام. خلاصه در همه موارد به این صورت عمل و بی جهت کار را بر خود مشکل نکند. دین آسان است و با راحتی تکالیف آن انجام می شود. والله العالم.

 

سوال: وجوب سجده سهو، برای قیام کامل است یا نیمه قیام؟

جواب: برای قیام نیمه تمام هم احتیاطاً سجده سهو انجام دهد ولی وجوب آن معلوم نیست. والله العالم.

 

سوال: آیا کثیر الشک در شک سوّم نباید به شک خود اعتناء کند یا در شک چهارم یا باید احتیاط کند؟

جواب: اگر برای انسان حالتی پیدا شود که نتواند سه نماز پشت سر هم بدون شک بخواند کثیر الشک است. پس در فرض سوال در شک چهارم نباید اعتنا کند. والله العالم.

 

سوال: اگر در رکعت احتیاط کسی محدث شد، اعاده رکعت احتیاط کافی است یا باید نماز را اعاده کند؟

جواب: در فرض سوال پس از تحصیل طهارت احتیاطاً نماز احتیاط را اعاده نماید و باید اصل نماز را هم اعاده کند. والله العالم.

 

سوال: شک در تعداد لعن و سلام زیارت عاشورا یا در سوره قدر نماز لیله الدفن و امثال این ها خصوصاً در صورت اجاره چه کند؟

جواب: در موارد مفروضه بنا را بر اقل بگذارد و عمل را تکمیل کند. والله العالم.

 

نوشته های مشابه

نماز استیجاری
1 سال قبل
نماز قضا
1 سال قبل
احکام نماز
1 سال قبل

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.