حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۲۵ مهر , ۱۴۰۳ Wednesday, 16 October , 2024 ساعت ×
احکام متفرقه نماز جماعت
۲۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۴
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام متفرقه نماز جماعت مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

احکام متفرقه نماز جماعت

سوال: من وقتی نماز خود را فرادی می‎خوانم حضور قلب و خشوع بهتری دارم اما در نماز جماعت آن حضور قلب برایم پیدا نمی شود. با این حال نماز خود را با جماعت بخوانم یا به طور فرادی؟

جواب: نماز را به جماعت بخوانید و از فضیلت عظیم آن خود را محروم ننمایید و اگر کسی در نماز توفیق حضور قلب و خشوع داشته باشد چون منشأ آن توجه به عظمت خداوند است در جماعت هم این حالت حاصل می شود. بلی، ممکن است ابتداءً چون عادت نکرده آن حال را پیدا نکند ولی تدریجاً محقق می شود انشاء الله. والله العالم.

 

سوال: موقع اقامه نماز جماعت کسانی هستند که در جماعت شرکت نکرده به صحبت می ‎پردازند و نمازشان را فرادی می‎ خوانند به این جهت باعث اختلاف می ‎شوند، آیا نماز این افراد صحیح است یا خیر؟

جواب: در محلی که نماز جماعت اقامه شده چنانچه فرادی نمازخواندن ظهور در تفسیق امام جماعت داشته باشد، نماز فرادی جایز نیست و باطل است. والله العالم.

 

سوال: اگر کسی در اول وقت وارد مسجد شود، و در حالی که نماز جماعت به پا شده باشد به واسطه عذری نماز را فرادی بخواند، آیا نمازش صحیح است؟

جواب: اگر از فرادی خواندن نماز در نظر کسانی که آنجا نماز جماعت می‎خوانند انتزاع تفسیق امام جماعت نشود اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: امام جماعت تا چند نوبت می تواند نماز یومیه را به جماعت بخواند و تا چند نوبت می تواند نماز عید را به جماعت بخواند؟

جواب: تا دو نوبت در نماز های یومیه، ولی در نماز عید مشروعیت تکرار آن معلوم نیست. والله العالم.

 

سوال: آیا امام جماعت می تواند نماز قضای میت (که حتمی بوده نه احتیاطی) را تبرّعاً بخواند و یا اجرت گرفته باشد و دیگران به او اقتداء کنند؟

جواب: در صورتی که نماز قضاء یقینی باشد مانعی ندارد. والله العالم.

 

سوال: آیا نماز جماعت را بیش از یک مرتبه می شود خواند یا خیر؟ نیت آن چگونه است؟

جواب: اگر امام جماعت برای عدّه ‎ای نماز جماعت بخواند جایز است یک بار دیگر همان نماز را برای عدّه دیگری بخواند، و زائد بر آن محلّ اشکال است. والله العالم.

 

سوال: نظر حضرت عالی در مورد مصافحه بعد از نماز جماعت چیست؟ آیا این کار بدعت است؟

جواب: مصافحه بعد از نماز اگر به قصد ورود نباشد اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: آیا برپا کردن دو نماز جماعت در مسجدی که یک امام جماعت معین دارد جایز است یا خیر؟

جواب: اگر موجب توهین و یا عناوین محرم دیگر شود اشکال دارد. والله العالم.

 

سوال: آیا نیت جماعت برای امام جماعت لازم است یا نه؟

جواب: نیت جماعت برای امام جماعت شرط صحت نماز خود او و یا مأمومین نیست بلکه شرط ثواب جماعت بردن اوست. والله العالم.

 

سوال: امام جماعت در وسط نماز عشاء وقتی تشهد را خواند فراموش کرد که مسافر است، برای تسبیحات اربعه بلند شد، مأمومین هم که نمی ‎دانستند امام مسافر است، نماز خود را با او تمام خواندند. آیا نماز مأمومین باطل است یا نه؟ و اگر مأمومین می دانستند که امام مسافر است حکم نمازشان چیست؟

جواب: در فرضی که مأمومین اطلاع نداشتند که امام مسافر است، نمازشان اشکال ندارد و چنانچه می دانستند که امام مسافر است، اگر رکوع یا سجده اضافی به تبعیت از امام انجام نداده باشند، نمازشان صحیح است. والله العالم.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.