حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

پنجشنبه, ۲۴ آبان , ۱۴۰۳ Thursday, 14 November , 2024 ساعت ×
تصرف در مالى که خمس آن پرداخت نشده
۲۲ آبان ۱۴۰۲ - ۸:۳۹
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام خمس - تصرف در مالى که خمس آن پرداخت نشده مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

تصرف در مالى که خمس آن پرداخت نشده

سوال: حضرتعالی در رساله مسأله 884 فرموده ‎اید: تصرف در ملک کسی که خمس یا زکات بدهکار است حرام و نماز در آن باطل است تا آخر، حال کفاره رمضان و دیه و رد مظالم و نظایر این ها هم اگر به عهده شخص باشد همین حکم را دارد؟ و اگر یکی از وراث که یک هکتار زمین ارث برده به اندازه سهم خودش خمس و زکات و رد مظالم و دیه و کفاره را بدهد تصرف این شخص که به اندازه خودش داده، حرام و نماز باطل است یا نه؟

جواب: هرگونه دین واجب الاداء که بر عهده میت باشد همین حکم را دارد و پرداخت سهم به نسبت سهم ورثه کافی نیست. والله العالم.

 

سوال: کسی خانه ‎ای را از پولِ خمس نداده خریده و در آن نماز می‎خواند، نماز و غسل او چه صورتی دارد؟ آیا غسل باطل است یعنی جنابتش باقی است؟

جواب: اگر معامله را به ذمه انجام داده نماز و غسل اشکال ندارد البته واجب است خمس را هم بدهد و اگر عین به عین انجام داده تا موقعی که خمس آن را نپرداخته هرگونه تصرف در آن خانه اشکال دارد. والله العالم.

 

سوال: کسی که منزل مسکونی خویش را اضطراراً برای خرید منزل مسکونی ضروری در محل انتقال جدید می فروشد، آیا در فاصله ایام بیع و شراء، وجه بهای منزل فروخته شده مشمول خمس می شود؟ و با فرض شمول خمس و عدم پرداختن در منزل مسکونی ابتیاعی جدید از وجه تخمیس نشده نماز و تصرفات دیگر جایز است؟

جواب: در فرض سوال چنانچه در سال فروش، قیمت منزل صرف خرید منزل مسکونی جدید و یا موونه دیگر شده چیزی بر او نیست ولی اگر پول خانه بماند تا سال بعد، به مقداری که زائد بر قیمت خرید، فروخته خمس تعلق می گیرد و اما نسبت به خرید منزل با پول تخمیس نشده چنانچه ذمه ای بوده نماز و تصرفات در آن منزل اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: شخصی که خمس نمی دهد اگر هنگام حج مقداری از مال خود را جدا کند و خمس آن را بدهد و صرف امور حج کند، آیا تا این اندازه تصرف جایز و حج او صحیح است؟

جواب: در فرض سوال، تصرف جایز نیست چون خمس به نحو اشاعه است و باید همه مال متعلق خمس را تخمیس کند لکن اگر لباس احرام و سایر لباس هایش را که در حین انجام اعمال از آن ها استفاده می کند در موقع خریدن به نحو کلی و ذمه ‎ای خریده باشد نه عین به عین حجش صحیح است. والله العالم.

 

سوال: فرش مسجدی را از پولِ خمس نداده خریداری کرده اند. نماز خواندن و سایر تصرفات در آن چه صورتی دارد؟

جواب: در فرض سوال چنانچه معامله و خرید و فروش به ذمه بوده که معمولاً چنین است معامله صحیح است و نماز خواندن و سایر تصرفات در آن فرش اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: شخصی درختی را بدون این که خمس آن ها را بدهد وقف مسجد می کند و سقف و شبستان آن را که در روستا ها معمول است، از آن درخت می ‎سازد. نسبت به خمس وظیفه چیست؟ آیا نماز در پشت بام و شبستان مسجد صحیح است یا نه؟

جواب: در فرض سوال خمس قیمت چوب ها را مومنین بپردازند تا تصرف در آن ها مشکل نداشته باشد. والله العالم.

 

سوال: زید قبلاً خمس اموالش را به مرجع تقلید خودش و سایر مراجع می‎داد حالا مدتی است که سهم مبارک را نمی‎ دهد با چنین شخص آیا می توانم شریک معامله ‎ای باشم و یا برایش اجیر شوم و کار کنم؟

جواب: شرکت با شخص مذکور در صورتی که یقین دارید که اموال مورد ابتلاء شما از شخص مذکور متعلق خمس شده و ادا نکرده اشکال دارد ولی اجیر شدن و کار کردن برای او مانعی ندارد و اجرتی که به شما می ‎دهد اگر یقین ندارید که متعلق خمس واقع شده گرفتن آن مانعی ندارد و اگر یقین دارید پولی که به شما به عنوان اجرت می ‎دهد متعلق خمس شده و خمس آن را نداده باید آن را قبول نکنید و از او بخواهید تا پول حلال به شما بدهد. والله العالم.

 

سوال: غذا خوردن در خانه ‎ای که اهل آن تارک الصلاه بوده و خمس و زکات نمی دهندچگونه است؟ اگر پدرم خمس و زکات مالش را نداده، تکلیف من که نان او را می ‎خورم و از لوازم خانواده استفاده می‎کنم چیست؟

جواب: هرچه را یقین ندارید که به خصوص آن خمس تعلق گرفته تصرف در آن جایز است. والله العالم.

 

سوال: بعضی مومنین می پرسند، جاهایی دعوت می شویم که یقین داریم حساب سال ندارند، غذا خوردن و یا تصرف دیگر ما، در منزل آنان چه صورتی دارد؟

جواب: اگر یقین ندارند که به عین آنچه مورد ابتلاء آن ها است خمس تعلق گرفته باشد ظاهراً اشکال ندارد. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.