حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ Saturday, 23 November , 2024 ساعت ×
خمس تزیینات منزل
۲۰ آبان ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۳
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام خمس - خمس لوازم مورد احتیاج زندگى - خمس تزیینات منزل مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

خمس لوازم مورد احتیاج زندگى – خمس تزیینات منزل

سوال: اگر شخصی گذران زندگی اش توسط پدرش باشد و پدرش مازاد بر نیاز به او مبالغی بدهد و شخص تمام و یا مقداری از این مبالغ را صرف خرج های اضافی مثلاً خرید مبلمان و غیره که غیر ضروری است بنماید، آیا به مبالغ یا به وسایل خریداری شده اضافی خمس تعلق می‎گیرد؟

جواب: اگر زائد بر شأن او باشد خمس دارد. والله العالم.

 

سوال: آیا به وسایل دکوری که تنها جنبه تزیینی دارند خمس تعلق‎ می‎گیرد؟

جواب: اگر زائد بر حد متعارف نباشد خمس ندارد و الا خمس آن واجب است. والله العالم.

 

سوال: در بعضی از منازل اشیایی به نام دکور در قفسه‎ های اطاق برای تزیین می‎گذارند و هیچ از این اشیاء استفاده نمی شود و گاهی این اشیا که به نام عتیقه است خیلی گران قیمت است. آیا این اشیاء مورد تعلق خمس است یا نه و آیا این دکورها به شأنیت صاحب منزل بستگی دارد؟ و آیا دکور متعارف با دکور گران قیمت تفاوت دارد یا نه؟

جواب: اگر اصل دکور و اشیاء مذکوره در حد مناسب با شئون مالک آن ها باشد خمس ندارد و اگر زاید بر شأن باشد به طوری که نداشتن آن عرفاً نقص و موجب کسر شأن و موقعیت نباشد مثلاً شخصی که مخارج معمولی زندگی خود را با زحمت فراهم می‎کند، اشیاء گران قیمت را به عنوان تزیین منزل تهیه کند و یا دکور پرخرج بسازد در این صورت هر مقدار که عرفاً زاید بر شأن او است خمس دارد. والله العالم.

 

سوال: ساختمان‎ هایی که زیادتر از حاجت است و در تمام سال اطاق ‎ها مفروش و بدون استفاده است و حتی اطاق ‎ها را اجاره نمی دهندیا میهمانی ندارد، آیا این اطاق ‎های فی ‎المثل یک طبقه ساختمان مورد تعلق خمس است یا نه؟ و یا تزئینات ساختمان که حتی دیوار کوچه را با آئینه و امثال آن تزیین می کنند وجهی که در مقابل این تزئینات داده می شود خمس دارد یا نه؟ و ملاک در زیاده ‎روی و اسراف و تجمل چیست؟ و بر فرض که اطاق‎ های زائد مورد تعلق خمس باشد به عنوان اشاعه است یا در قسمت ‎های دیگر که خودش زندگی می کند مجاز است استفاده کند خلاصه تکلیف چیست؟ و اگر میهمان با علم به این که صاحبخانه زاید بر احتیاج ساختمان ساخته و خود صاحب خانه تصریح می کندکه این اطاق ‎ها مورد احتیاج او نیست نماز خواندن در این خانه ‎ها صحیح است؟ و آیا به عنوان نهی از منکر واجب است به آنان تذکر داده شود؟ چنانچه نقل می کنند بهلول به هارون الرشید گفت ان کان من مالک فقد اسرفت وان کان من مال غیرک فقد أخطیت.

جواب: هرچه زاید بر شأن است مورد تعلق خمس است و در مثل خانه به تفصیلی که نوشته ‎اید ممکن است یک طبقه زائد محسوب شود و گاهی مقدار زاید موجب استطاعت و وجوب حج نیز هست و تعلق خمس به نحو اشاعه است یعنی بعد از تعلق خمس تصرف در هیچ قسمتی جایز نیست و نسبت به مهمان، لازم نیست تحقیق کند که صاحب خانه خمس داده یا نه. بلی اگر یقین کند که خمس تعلق گرفته و نداده برای او هم جایز نیست تصرف کند. والله العالم.

 

سوال: آیا اشیاء زینتی مثل گلدان، چراغ، ساعت و امثال آن ها که جنبه زینتی داشته باشد مشمول خمس می شود یا خیر؟ قیمت گذاری آن ها مشکل و پرزحمت است چون بعضی اشیاء قدیمی است و در بازار نیست و قیمت واقعی آن هم مشخص نمی شود، در این صورت تکلیف چیست؟

جواب: این اشیاء اگر به طور متعارف نسبت به شخصی که آن ها را دارد زائد محسوب نشود خمس ندارد ولی اگر نسبت به شخص مذکور زائد محسوب بشود خمس دارد و اگر ارث باشد مادامی که آن را نفروخته ‎اید خمس به آن تعلق نمی‎گیرد هر وقت فروختید زیادی قیمت آن از تاریخی که به شما رسیده اگر بین سال صرف موونه نشود خمس دارد و اگر این اشیاء ارث نباشد باید به قیمت روز خریداری شده خمس آن پرداخت شود. والله العالم.

 

سوال: اگر کسی برای تهیه موونه واجب زندگی خویش، ناچار به پس انداز مبلغی پول در طول زمان بلند باشد تا پس از گذشت چند سال توانایی خرید آن موونه را پیدا کند، آیا این شخص باید در پایان سال، خمس این پول را محاسبه و پرداخت کند؟

جواب: اگر چیزی به عنوان موونه فعلاً مورد حاجت باشد و تهیه آن بدون پس انداز و جمع نمودن قیمت آن در عرض چند سال ممکن نباشد وجوب خمس برای پول جمع شده معلوم نیست. والله العالم.

 

سوال: تلویزیون رنگی و تلفن جزء ضروریات زندگی است یا نه و خمس دارد یا نه؟

جواب: اگر جزء موونه شخص محسوب شود خمس ندارد. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.