حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۱۲ دی , ۱۴۰۳ Wednesday, 1 January , 2025 ساعت ×
مسائل متفرقه مسجد
۲۴ آذر ۱۴۰۲ - ۱۸:۳۳
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام مسجد - مسائل متفرقه مسجد مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

مسائل متفرقه مسجد

سوال: در حدود چهارصد سال پیش شخصی مسجدی را به نام خود بنیان گذاشته و تولیت آن را نسلاً بعد نسل به فرزندان ذکور سپرده از آن زمان تا کنون تمام امور مسجد حتی تعیین امام جماعت مسجد به عهده نایب التولیه بوده است و امام جماعت مسجد هیچ گونه دخالتی در امور مسجد نداشته است. در حدود 10 سال ‎پیش قسمت اعظم مسجد به صورت مخروبه درآمده و با کمک اهالی محل بازسازی گردیده، آیا اکنون که مسجد توسط اهالی محل بازسازی شده نایب التولیه می تواند خود به تنهایی هیئت امناء تعیین و در امور مسجد هم چون قبل دخالت نماید؟ ضمناً جهت برگزاری مجالس ترحیم مبالغی بی‎حساب به عنوان کمک به مسجد دریافت می شود با توجه به مسأله فوق الذکر نظر مبارک حضرتعالی ‎چیست؟

جواب: در امور مربوط به حفظ شئون و عمران مسجد همه مومنین مساویند و اختصاص به شخص خاصی ندارد و نماینده واقف حق منع دیگران را ندارد. بلی، اگر برای مسجد موقوفاتی باشد باید زیر نظر متولی منصوص که از طرف واقف معین شده به مصرف برسد و برگزاری مراسم ترحیم در صورتی در مسجد جایز است که مضر به مسجد و مانع نماز در آن نباشد توصیه می شودکه مومنین و فرزندان واقف مسجد همه با هماهنگی و وحدت نظر عمل کنند و از اختلاف نظر جداً پرهیز نمایند. والله ا‎لعالم.

 

سوال: مسجدی است از قدیم الایام به نام شخص معروفی و در آن مسجد نماز جماعت و عزاداری حضرت سید الشهداء علیه السلام برگزار می‎گردد، اکنون با بازسازی آن می توان نام آن را تغییر داد؟

جواب: مقتضی است مومنین از تغییر نام مسجد و حسینیه که موجب فراموش شدن نام بانی اولی است خودداری کنند تا افراد خیر بی ‎رغبت نشوند و با باقی گذاشتن نام افراد خیر موجبات تشویق مومنین به تأسیس بناهای خیر و عام المنفعه را فراهم نمایند. والله العالم.

 

سوال: آیا می توان در یک مسجد وضو گرفت و در مسجدی دیگر نماز خواند؟

جواب: مربوط به کیفیت وقف محل وضوء مسجد است. والله العالم.

 

سوال: حکم رفتن به مسجد جامع و واگذاشتن مسجد محل را بیان فرمایید.

جواب: نماز در مسجد جامع افضل از مسجد محل است ولی ملاحظه تعطیل نشدن مسجد محل نیز موجب مزید اجر نماز در آن است. والله العالم.

 

سوال: شخصی در کنار منزلش مسجد است و نماز جماعت هم در آن برگزار می شود ولی این شخص به مسجد دیگری می ‎رود. آیا این عمل او باعث بی‎حرمتی به مسجد نزدیک به منزلش محسوب نمی شود؟

جواب: نماز در مسجد برای همسایه مسجد اولی و مستحب موکد است و بدون جهتِ رجحانِ مسجد دیگر، ترک آن سزاوار نیست ولی اعتراض به دیگری به جهت رفتن به مسجد دیگر و پرسش از علت عمل او موجَه نیست. والله العالم.

 

سوال: مساجدی است که در ملأ عام نیست و در کوچه پس کوچه می باشد گاهی صد ها هزار تومان خرج کاشی و محراب و مناره آن می شود، آیا این کار صحیح است؟

جواب: موارد مختلف است هرگاه در نظر عرف زیاده روی نباشد، اشکال ندارد و با شکوه بودن مساجد فی الجمله موجب تعظیم شعائر و ظهور شوکت اسلام است. والله العالم.

 

سوال: مسجدی در زمین مشاعی که بین مالکین مسلمان و ارمنی است با اجازه خودشان بنا شده اما شخص اهل کتاب مراسم ختم پدرش را در مسجد مسلمان برگزار نموده اسـت و واعظ مسلمان در آن مجلس سخنرانی نموده و خود ایشان هم در مجلس حضور داشته است و ضمناً در مراسم مسلمین که در مسجد منعقد می شود شرکت می کند، آیا حضور شخص ارمنی در مسجد هتک مقام مسجد محسوب می شود یا خیر؟

جواب: دخول اهل کتاب به مسجد جایز نیست چه برای برگزاری مراسم باشد و چه غیر آن و خوب است چنین شخصی اسلام اختیار کند تا از همه مزایای اسلام بهره ‎مند شود. والله العالم.

 

سوال: مسجدی را به عنوان مقاطعه به پیمان کاری دادند که بسازد. پیمان کار قسمتی از ساختمان مسجد را به شخص مسیحی که تمام کارگران او هم مسیحی هستند واگذار کرده است، آیا دخول مسیحی به مسجد و کار کردن آن ها مجوز شرعی دارد یا نه؟

جواب: ورود غیرمسلم به مسجد جایز نیست در فرض سوال کار را تعطیل نمایند و ظاهر بنایی که غیر مسلم با آن تماس داشته احتیاطاً تطهیر نمایند. خداوند همه را از شرور و فتن آخر الزمان محفوظ بدارد. والله العالم.

 

سوال: آیا بلندکردن صدای اذان از مسجد خصوصاً اذان صبح در صورتی که همسایگان مسجد اعتراض می کنند و اظهار می کنند صدای اذان موجب آزار و اذیت آن ها می شود جایز است یا نه؟

جواب: از بلندگو اگر موجب اذیت و آزار همسایگان است در اذان صبح استفاده نکنند اما مستحب است که موذن صدایش بلند باشد مع ذلک به این آیه کریمه توجه داشته باشند (واذا ذکر اللّه وحده اشمأزت قلوب الذین لایومنون بالآخره واذا ذکر الّذین من دونه اذا هم یستبـشرون) حکایتی از حضرت ابراهیم خلیل علی نبینا و آله و علیه السلام نقل می کنند که برای آن که بانگ دلنواز سبّوح قدّوس رب الملائکه والروح را بشنود عاقبت همه گوسفندان خود را بخشید. والله العالم.

 

سوال: مسجدی وصل به مدرسه دینی طلاب می باشد و مدرسه دارای سالنی است که تمام وقت مسجدی ها از آن استفاده می کنند و می‎گویند چندان مورد نیاز طلاب نیست و به علت قفل بودن مورد بهره ‎برداری طلاب قرار نمی‎گیرد. آیا استفاده اهل مسجد جایز است یا خیر؟

جواب: چنانچه استفاده اهل مسجد، مزاحم با استفاده طلاب از آن نباشد و موجب نشود که به مرور زمان جزء مرافق مسجد شود، استفاده اهل مسجد از آن اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: مساجد از موقوفات عامه مسلمین است با تزیین مساجد درب ‎های مسجد اکثراً بسته است. آیا ممانعت از بهره برداری موقوفات عامه گناه نیست؟

جواب: جمع بین مقاصد صحیح در مورد مساجد این است که برای مساجدی که در تمام ساعات یا اوقات نماز معرض مراجعه مومنین برای نماز و عبادت است خادم معین شود تا هم برای استفاده نمازگزاران آماده باشد و هم از هتک احترام و بعض اعمال خلاف شئون مسجد محفوظ باشد. والله العالم.

 

سوال: آیا کسانی که شب عاشورا در مسجد کار می کنند و خسته می‎شوند، می توانند در مسجد استراحت یا احیاناً بخوابند؟

جواب: خوابیدن در مسجد کراهت دارد ولی حرام نیست. والله العالم.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.