کشف روابط ریاضی لغات و آیات قرآن
سوال: گروهى با چاپ ترجمه قرآن مجید به انگلیسى و اعلام کشفیات روابط ریاضى لغات و آیات قرآن، فعالیت وسیعى را شروع کرده اند. تفسیرهاى متعدّد این گروه در مورد دستورات قرآن، باعث سوال هاى فراوانى شده است که نیاز به جواب دارد.
ما امیدواریم که با هدایت و راهنمایى شما در تماس با مراکز علمى در ایران بتوانیم پاسخ هاى مناسبى در مورد بعضى از ادعاهاى این گروه تهیه و در جلسات مطرح نماییم.
در ذیل، نمونه مختصرى از بعضى ادعاهاى این گروه ارائه مى شود:
1. حدیث و سنت از کارهاى شیطانى است: (112:6 و 31:25)؛ و عدم نیاز به حدیث: (6:45 و 111:12 و 6:31 و 114:6 و 62:33 و 23:48 و 77:17 و آیات دیگر).
2. تنها رل حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم ارائه قرآن مجید بوده و نه هیچ چیز دیگر: (20:3 و 40:3 و 99:5 و 19:6 و.. .). حضرت رسول اجازه نداشتند هیچ دستور مذهبى به جز قرآن را صادر نمایند: (۳۸/47 ـ ۶۹)، و یا توضیح بدهند: (۱۵/ ۱۹ ـ ۷۵)؛ و خداوند تنها تعلیم دهنده قرآن است: (2. 1:55)؛ و قرآن بهترین حدیث است: (6:45).
3. قرآن مجید به دست خود حضرت نوشته شده است: (4 ـ 1:96 و 1/68 و 17/75).
جواب: این گونه محاسبات در نظم و نثر و اعلام و نام هاى اشخاص و اماکن، از دیرباز به صورت هایى مطرح بوده و یک عمل تفریحى و سرگرم کننده به شمار مى آمده و گاهى با این استخراجات و به قول شما «روابط ریاضى لغات و جمله ها»، اذهان بعضى عوام و ساده لوحان به عقاید مذهبى و وقایع تاریخى، جلب مى شده است.
گاه براى یک اسم یا مطلب مورد نظر، کلمه اى که داراى مفهومى زیباست و به حساب ابجد، زُبُر یا بینات آن معادل آن باشد، استخراج مى کنند و آن را به عنوان شاهد بر خوبى و صحّت مفهوم آن اسم مى گیرند؛ درحالى که شخص دیگر، براى همان اسم، کلمه دیگر، با مفهومى زشت و قبیح، استخراج مى نماید و آن اسم و مسمّاى آن را مورد توهین قرار مى دهد. مثلاً براى کلمه محبوب و زیباى «عدل»، در هر لغتى مى توان کلمات زشتى، معادل آن را استخراج کرد یا براى کلمه زشت «ظلم» و «ستم» به عکس، کلماتى زیبا استخراج نمود.
غرض اینکه: این استخراجات، مبناى معقول، منطقى و باوربخش ندارد و با نتایج متضادّ و متناقضى که از آنها به دست مى آید، نمى توان در اثبات یا ردّ مطلبى بر آن اعتماد نمود. یک کلمه در یک لغت، ممکن است از حیث رابطه ریاضى با چندین کلمه دیگر ـ که هرکدام، یک مفهوم زشت و زیبا داشته باشند ـ معادل باشد؛ بلکه برحسب لغات و زبان هاى مختلف، مى توان براى آن، ده ها و صدها معادل استخراج نمود.
حاصل این است که: این رابطه به اصطلاح ریاضى، دلیل بر صحّت یا بطلان هیچ نظر و هیچ رأى و فرضیه اى نمى شود؛ چه در مسائل عقیدتى و مذهبى و چه در مسائل علمى مثل شیمى، فیزیک و… باشد. و هیچ محقق و دانشمندى با این محاسبات، مسئله اى را حل نکرده و قابل حل ندانسته است؛ فقط همان طور که گفته شد، براى سرگرمى و مسابقه، مى توان این بازى را هم مثل سایر بازى ها، در صحنه هاى بین المللى به مسابقه گذاشت، و به هر کس که بیشترین کلمه زشت و یا زیبا را براى یک کلمه مورد نظر استخراج کرده باشد، جایزه قرار داد.
با این وجود این عمل، زشت و بازى آن هم زشت است؛ مگر به استخراج لغات زیبا براى کلمات زیبا مثل عدل، احسان، مهر، محبّت، تعاون و اتّحاد، بسنده شود.
درهرحال، این برنامه براى دریافت حقّ و باطل هیچ امرى ـ بر اساس پایه هر عدد و رقمى که باشد ـ مورد اعتماد نیست. همان طور که نمى توان با این برنامه و استخراج در محاکمات حقوقى یا جزایى، حکم کرد و طرفى را حاکم و دیگرى را محکوم نمود. در مسائل مذهبى و اعتقادى نیز این برنامه ها، پایه و اساس ندارد.
اما اینکه از قرآن مجید براى نکوهش حدیث شریف و بی نیازى از آن و مطالب دیگر از جمله اینکه: حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم قرآن کریم را با دست مبارک خود نوشته اند، استفاده مى شود، با تأکید تمام اعلام مى گردد که این گفته ها و حرف ها برخلاف بدیهیات و واضحات تاریخ، و اتّفاق جمیع مسلمین است و در آیاتى که به آنها اشاره کرده اند چیزى که بر این معانى، دلالت داشته باشد وجود ندارد و این برداشت هاى انحرافى، حتماً مغرضانه و یا جاهلانه است.
توجه داشته باشید که ممکن است بعضى از این برداشت ها از ترجمه قرآن مجید به انگلیسى ـ که به غلط ترجمه شده باشد ـ توهّم گردیده است؛ و الا این مطالب، چیزهایى نیست که قابل استناد به قرآن کریم و آیات محکمه آن باشد.
در خاتمه، باز هم تأکید مى شود که اعتماد بر این استخراجات و روابط ریاضى و همچنین ترجمه هاى تأیید نشده قرآن کریم در ارتباط با دستورات دینى و عقاید مذهبى منطقى نیست.
اضافه مى شود: در صورت نیاز به توضیحات بیشتر، با شرح و تفضیل مرقوم دارید تا پاسخ داده شود.
ثبت دیدگاه